Societat 12/01/2021

Protesta crispada, sense permís ni respectar les distàncies, contra el Govern i la presidenta

Fins a 4.000 persones, segons la Delegació del govern espanyol, han participat en una manifestació pel centre de Palma que ha durat devers cinc hores i ha acabat amb una càrrega policial

Laia Colomer / Kike Oñate
5 min
Els manifestants han anat cap a la plaça d'Espanya.

PalmaLa Delegació del govern espanyol a les Balears havia denegat el permís perquè es fes la concentració de restauradors contra les restriccions pel covid-19 convocada per a aquest dimarts dematí davant el Consolat de Mar, a Palma, però la protesta s'ha fet igualment. Sense autorització i amb un to molt crispat –la Policia Nacional ha acabat carregant contra els últims manifestants–, més de mig centenar de persones s'han concentrat cridant contra el Govern i la presidenta Francina Armengol i reclamant llibertat i feina. Al grup s'hi ha anat afegint manifestants fins que han arribat a haver-hi 4.000 participants, segons fonts de la Delegació, i la s'ha acabat transformant en una manifestació pel centre de Ciutat.

Els assistents no han respectat la distància interpersonal d'un metre i mig al carrer que estableixen les mesures contra el coronavirus, tot i que la gran majoria duien mascareta. De fet, protestaven contra les últimes restriccions aprovades pel Consell de Govern. Dilluns l'Executiu va anunciar el tancament de bars, restaurants, grans superfícies i gimnasos i la prohibició les reunions socials, tant a Mallorca com a Eivissa. Les noves mesures s'apliquen a partir de demà.

La manifestació, que ha començat a les 10.30 h, no s'ha arribat a dissoldre completament fins a les 15.20 h, segons fonts de la Delegació del govern espanyol, i no s'hi ha detingut a ningú tot i la manca d'autorització, els cops que han fet alguns assistents a una furgoneta de la Policia Nacional, i que la protesta ha tallat el trànsit de diversos punts de Palma com ara el passeig Marítim i les Avingudes. La Policia Nacional ha fet un informe per tramitar una multa contra el promotor de la concentració i en els pròxims dies s'informarà si es proposa alguna sanció a altres persones.

L'organitzador de la protesta, que l'havia convocada per Facebook, ha afirmat que l'havia mantinguda tot i la manca de permís, acollint-se a la Constitució: "L'article 21 diu que tenc dret a la manifestació lliure, pacífica i sense armes, i les armes les he deixades a casa, totes". Es diu Víctor Sánchez i afirma que és el propietari de dos restaurants, que havia demanat solidaritat per Facebook i que l'ha aconseguida més enllà de les seves expectatives amb la gent que ha pogut aplegar en la protesta.

"La gent està molt crispada, està molt enfadada", ha admès Sánchez, i és que la concentració que havia convocat se li ha escapat de les mans des d'un bon principi, quan un grup de manifestants ha escridassat, insultat i assetjat els periodistes d'IB3 al crit de "televisió manipulació". Alguns dels policies que hi havia a la zona han intervingut per protegir els informadors. Fins i tot quan Sánchez intentava parlar amb els periodistes altres assistents a la protesta el tapaven amb crits i eslògans.

Entre els manifestants hi havia el president de la patronal CAEB Restauració, Alfonso Robledo, que ha assegurat a l'ARA Balears que la protesta havia estat "un èxit". "És la primera vegada que ens unim tots", ha dit, i ha afegit: "No ens queden més opcions, necessitam ajudes". La patronal ha emès aquest dimarts mateix un comunicat on avisa que el que ha passat avui ho veien venir "i no ha fet més que començar".

Els manifestants han fet tota mena de crits reclamant llibertat i feina, contra el Govern i, sobretot, contra la presidenta, Francina Armengol, a qui han reclamat la dimissió, han insultat a discreció i han acusat de "borratxa" arran de l'escàndol del Hat Bar. Tampoc no hi han faltat crits nacionalistes en favor de la unitat d'Espanya –"Espanya una i no 51", "som mallorquí, no català"– i, de fet, no s'hi ha sentit ni un eslògan en la llengua pròpia de les Balears. Hi havia manifestants que duien banderes d'Espanya i emblemes del Reial Mallorca i uns altres que duien una pancarta anunciant un canal de Telegram negacionista, que fa propaganda contra les vacunes. Entre els més crispats hi havia ultres relacionats amb els Supporters Mallorca.

Contra el Parlament i el TSJIB

Quan la protesta ja feia devers una hora que durava alguns dels manifestants han decidit tallar l'avinguda de Gabriel Roca, en tots dos sentits de la marxa, mentre uns altres quedaven davant el Consolat. Més tard una part dels manifestants ha decidit anar a cridar davant del Parlament –pel camí han trobat una furgoneta de la Policia Nacional i l'han colpejada– i la protesta s'ha dividit en dos, fins que una estona després els altres els han seguit. Davant el Parlament la crispació ha augmentat i alguns manifestants han cridat "cal entrar dins", però poc després hi han arribat més policies nacionals amb equipament antiavalots. Els agents en algun moment han arribat a empènyer els manifestants davant la porta de la Cambra, però sense carregar. Alguns dels que protestaven han llançat bengales mentre cridaven "el poble unit mai serà vençut" i "policia, uneix-t'hi".

Després, la protesta, seguida des de l'aire per un helicòpter de la Policia Nacional, s'ha traslladat a la plaça de Cort, davant l'Ajuntament, i cap a la plaça d'Espanya. En aquest darrer punt, els protestants s'han assegut enmig de l'avinguda d'Alexandre Rosselló i han tallat el trànsit. Posteriorment, s'han dirigit cap a les Rambles pel mig de l'avinguda del Comte de Sallent i l'avinguda d'Alemanya, on també han tallat la circulació, i han continuat en direcció a la plaça del Mercat. En aquest punt, alguns manifestants han llançat objectes contra les finestres de la façana de l'Audiència de Palma, i agents de la Policia Nacional han hagut d'actuar per evitar que ningú entràs per la porta principal de l'edifici. Quan una agent n'ha tancat les persianes ha rebut els insults d'alguns exaltats, que intentaven enfilar-se a les finestres.

Durant la marxa, diversos conductors han tocat el clàxon a favor dels manifestants, que han travessat el Born entre els aplaudiments dels clients i els cambrers de restaurants del passeig. L'àrea de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Palma ha organitzat un dispositiu per desviar el trànsit afectat per la manifestació.

Càrrega policial

Posteriorment els manifestants han tornat al Consolat de Mar, on tres hores abans havien començat a manifestar-se. Allà han decidit tallar el trànsit, de nou, de l'avinguda de Gabriel Roca i caminar en direcció al Molinar, fins que la policia els ha acorralat a l'altura de l'avinguda de Gabriel Alomar, al costat del parc de Pocoyó. En aquest punt ja tan sols quedaven una setantena de manifestants que, al cap de mitja hora de tallar el trànsit, han decidit continuar el seu trajecte pujant per les Avingudes fins a la plaça d'Espanya.

En aquesta via, a l'altura de la carretera de Manacor, hi ha hagut un enfrontament amb la policia, que, després de moments de crits i tensió, ha intervingut colpejant alguns dels manifestants que eren enmig de la via increpant els conductors. Una al·lota jove d'aquest grup ha rebut cops al coll i ha quedat atordida a la vorera, tot i que pocs minuts després s'ha pogut aixecar i ha abandonat el lloc caminant. La càrrega policial ha acabat dispersant els últims concentrats, una quarantena dels quals han pujat caminant fins a la plaça Espanya i s'han situat davant l'entrada del tren. Allà, una desena de furgons de la Policia Nacional els custodiava fins que han decidit partir cridant: "No treballam, demà hi tornam".

stats