Societat 11/01/2021

El Govern balear prohibeix les reunions socials a Mallorca i Eivissa

Només es permetrà el contacte amb el nucli de convivència i en cas que es visqui tot sol, amb un altre nucli o amb la parella

Kike Oñate/ Ara Balears
3 min
Un cambrer fent feina.

PalmaLa portaveu del Govern balear, Pilar Costa, ha anunciat aquest dilluns la prohibició a Mallorca i Eivissa de totes les reunions socials, es facin on es facin, amb persones de fora del nucli de convivència. Ho ha fet a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, en què també ha comunicat que les noves restriccions per frenar el covid-19 a Mallorca i Eivissa, com el tancament de bars, restaurants i grans superfícies comercials, no s'aplicaran fins dimecres per "donar temps" als establiments perquè s'organitzin, segons ha dit Costa.

La portaveu ha explicat que hi haurà algunes excepcions a la limitació de les reunions. Concretament, els que visquin sols podran reunir-se amb una altra –només una– unitat de convivència, com una "unitat de convivència ampliada". Els menors es podran reunir amb els seus pares en cas que visquin en domicilis diferents i les parelles que no visquin juntes també es podran reunir. A més, Costa ha remarcat que els que hagin d'anar a cuidar altres persones ho podran fer. També queden excloses de la limitació del dret de reunió les activitats laborals, les activitats institucionals i el transport públic. Així mateix, es permeten els esports que no siguin de contacte entre persones no convivents, segons han apuntat fonts de Salut.

La portaveu del Govern ha reconegut que la policia no pot entrar als domicilis privats per comprovar si es vulneren les limitacions i ha fet una crida a la responsabilitat individual per complir la restricció. "Són normes contundents, però necessitam fer aquest esforç", ha subratllat.

Pel que fa a les multes per a qui incompleixi la limitació de les reunions, la portaveu ha indicat que són les previstes en el règim sancionador aprovat el juliol del 2020. Però aquesta normativa, modificada el desembre, fa que en el nivell actual d'alerta 4 infraccions fins ara considerades lleus –com no portar la mascareta o que els establiments no respectin l'aforament màxim– siguin greus i suposin multes d'entre 3.001 i 60.000 euros. De la mateixa manera, organitzar festes il·legals o fumar on no està permès –infraccions abans considerades greus– ara comporten sancions d'entre 60.001 i 600.000 euros, perquè es consideren molt greus.

Respecte de la previsió d'anunciar noves restriccions els pròxims dies, Costa ha afirmat que el Govern prendrà les mesures necessàries per frenar l'expansió del virus a les Balears en funció de com evolucioni la situació sanitària.

La pandèmia, encara descontrolada a les Balears

La incidència acumulada a 14 dies a les Balears és de 602,72 casos per 100.000 habitants, mentre que la taxa de positivitat a 14 dies és d'un 10,21%, segons ha detallat la portaveu del Govern. Mallorca i Eivissa tenen les pitjors dades. La primera illa té una incidència acumulada de 627,09 casos i una taxa de positivitat d'un 10,27%, mentre que a la pitiüsa la incidència és de 567,22 casos i la taxa és d'un 15,71%. Sobre Mallorca, Costa ha assenyalat que l'illa segueix una evolució molt lenta cap a la millora, però ha recordat que la situació és de risc extrem.

Per tot això, el Consell de Govern ha aprovat les noves restriccions per controlar el virus a les dues illes que varen ser anunciades divendres i diumenge. De fet, Mallorca continuarà en fase 4 de risc extrem i Eivissa puja al mateix nivell.

Tancament de bars, restaurants i grans superfícies a Mallorca i Eivissa

Les mesures més destacades aprovades pel Consell de Govern inclouen el tancament de bars, restaurants i grans superfícies comercials –de més de 700 metres quadrats a Mallorca i de 400 a Eivissa– durant quinze dies a partir de dimecres i fins dia 26 de gener. Durant aquest temps, només podran vendre productes essencials, com els d'alimentació, neteja i parafarmàcia.

El petit comerç continuarà amb les mateixes restriccions que fins ara: els negocis hauran de tancar a les 20 h i l'aforament serà d'un 30% de la seva capacitat màxima. Es tanquen bars, cafeteries i la resta d’establiments de restauració, els quals només podran vendre menjar i beguda per emportar –fins a les 22 h– i domicili –fins a les 00 h. S'exceptuen els restaurants d'hotels i altres allotjaments turístics, que podran restar oberts sempre que siguin per ús exclusiu dels seus clients allotjats. A més, podran fer serveis d'entrega a domicili o recollida a l'establiment.

També queda prohibida la celebració de festes populars com ara Sant Antoni, Sant Sebastià i Sant Honorat, i també les de caràcter cultural, lúdic o esportiu que formin part de la programació d'aquestes festivitats.

Pel que fa a l'activitat cultural, queden prohibides les activitats amb públic, llevat dels teatres, auditoris, cinemes i circs de carpa, els quals hauran de reduir l'aforament al 30% de la seva capacitat total autoritzada. Estarà prohibit en qualsevol cas el consum d'aliments i begudes a l'interior. També queden prohibits els balnearis, jacuzzis i establiments o centres de serveis similars que es fan en espais tancats, hotels i instal·lacions esportives.

stats