Societat 22/01/2021

Més de 2.000 persones protesten en cotxe i a peu contra les restriccions del Govern

La manifestació, que ha acabat amb una persona detinguda, ha durat més de tres hores

Laia Colomer
3 min
Més de 2.000 persones protesten en cotxe i a peu contra les restriccions del Govern

PalmaUn miler de persones a peu i 850 cotxes, segons el recompte fet per la Policia Nacional, s'han manifestat aquest divendres al migdia, provocant el col·lapse a les avingudes de Palma, contra les restriccions del Govern per frenar el covid-19. La protesta la va convocar a les 11 h al parc de la Mar el grup anomenat 'la Resistència', liderat pel restaurador Víctor Sánchez. Però no ha aconseguit el mateix suport que la que es va fer el 12 de gener, que va aplegar unes 4.000 persones. Cal recordar que la primera manifestació d'aquest grup ja va comportar multes que, sumades, superen els 124.000 euros.

Tot i que la Delegació del govern espanyol a les Balears només havia autoritzat la marxa en vehicles, molts participants han decidit desobeir i fer el mateix recorregut motoritzat, però caminant. Han sortit des del Consolat de Mar - custodiat per un fort desplegament policial - recorrent totes les Avingudes a bon ritme fins a tornar al punt de partida. A pesar que la manifestació havia d'acabar al Consolat, han decidit continuar, dirigint-se a la seu del Parlament de les Illes Balears. Els participants s'han concentrat davant l'edifici –custodiat per una cinquantena de policies nacionals– al crit d'"Armengol, dimissió" i han llençat ous a la façana. Allà mateix, han tornat a assetjar els periodistes d'IB3 i els han amenaçat: "Et cercaré després" o "Et tocaré la cara" són alguns dels comentaris que han rebut.

A continuació, una trentena de persones s'ha desplaçat fins a la plaça de Cort per protestar amb cassoles davant l'Ajuntament de Palma. L'home que ha "capitanejat" la manifestació a peu, Angel Galeote, ha demanat als manifestants que es donés la protesta per acabada - després de 3 hores - i que es dispersessin. Alguns però, no han volgut fer-li cas, i s'han quedat davant l'Ajuntament, continuant amb la protesta. S'han viscut moments de tensió entre aquests i Galeote, al no estar d'acord en acabar-jo aquí.

En declaracions a l'ARA Balears, Galeote ha assegurat que ha decidit posar-se "al capdavant per poder mantenir un ambient pacífic i que no hi hagués enfrontaments amb la policia". A més, preguntat per si era conscient que la marxa a peu no estava autoritzada i, per tant, que podria rebre una sanció, ha respost que, "si arriba, la pagarem entre tots. I no trigarem ni 3 minuts a pagar-la".

Devers les 14:30 hores, davant de Cort i quan ja quedava un grup molt reduït de persones, la Policia ha identificat a un manifestant i ha detingut un home per resistència i desobediència, així com per a temptat a l'autoritat, segons fonts policials. L'home hauria desobeït als agents, encarant-se i ha fet veure que els llançava un objecte.

La manifestació és contra les restriccions que obliguen a tancar bars, restaurants i gimnasos, entre altres negocis, i per reclamar més ajudes econòmiques als sectors més afectats per les mesures contra el covid-19. Però, com la del dia 12, s'ha convertit sobretot en una protesta contra el Govern i la presidenta, amb crits com "Armengol dimissió" i "Armengol dimiteix, Mallorca no t'admet".

Manifestants retirant un dels arbres

Assetjament a periodistes

Com en la protesta de fa deu dies, a més, s'ha repetit l'assetjament als periodistes. Abans d'entrar als vehicles, al principi de la marxa, un grup de manifestants ha escridassat els periodistes d'IB3 al crit d'"IB3 manipuladora", i també els ha insultat. Cal recordar que a la roda de premsa on es va presentar la convocatòria d'avui els organitzadors hi varen vetar la presència dels informadors de la radiotelevisió pública de les Illes i de l'ARA Balears.

Sobre l'assetjament als periodistes, l'organitzador de la manifestació, el controvertit restaurador Víctor Sánchez, ha assegurat que condemnen "qualsevol acte violent" i tot seguit ha afegit: "però no ho podem controlar". També ha dit que "cada persona decideix com reivindicar el seu malestar". Sánchez també ha reclamat que Armengol es reuneixi amb "més de 30 presidents d'associacions" per canviar la manera en què s'ha gestionat la pandèmia.

La Policia Nacional redueix un home a la manifestació davant l'Ajuntament de Palma.

La borrasca Hortense, que ha causat destrosses a diversos punts de les Balears, també ha aigualit la marxa, amb pluja al principi i una forta ventada que ha fet caure arbres i una palmera. Alguns dels manifestants han ajudat la policia a retirar els arbres caiguts.

stats