Societat 18/01/2021

Les multes per la manifestació a Palma contra les restriccions sumen 124.000 euros

La Delegació del govern espanyol a les Balears ja ha sancionat set implicats en la protesta convocada per un restaurador, però la xifra encara pot augmentar

A. T.
3 min
La Policia Nacional davant dels manifestants.

PalmaLa Delegació del govern espanyol a les Illes Balears ha fet públic aquest dilluns el primer informe de la Policia Nacional sobre la manifestació del 12 de gener, prohibida per la mateixa Delegació el dia abans. El balanç, per ara, és de set persones sancionades amb un total de 124.200 euros, però la xifra encara pot augmentar.

La concentració va arribar a ajuntar fins a 4.000 persones en el moment més àlgid. Els assistents no varen respectar la distància interpersonal d'un metre i mig al carrer que estableixen les mesures contra el coronavirus, tot i que la gran majoria duia mascareta. De fet, protestaven contra les últimes restriccions aprovades pel Consell de Govern i que l'Executiu va anunciar dilluns passat.

600 euros

El promotor i organitzador de la concentració s'enfronta a una de les sancions més baixes, de 600 euros, per una infracció lleu. La Policia Nacional l'acusa de promoure i fer la concentració a llocs de trànsit públic, tot i estar prohibida.

Només hi ha una altra de les sis persones restants que ha rebut una multa d'aquesta quantitat: 600 euros per infracció lleu lligada a faltes de respecte cap als agents. Va ser un home que va estar a la primera línia de les protestes i va insultar i increpar els policies en nombroses ocasions.

15.600 euros

En total, hi ha tres persones que s'enfronten, cadascuna, a dos expedients sancionadors –una infracció lleu i una greu– que arriben als 15.600 euros de multa. Un d'aquests és un home que va participar des de l'inici fins al final en les protestes i que va mantenir en tot moment un paper actiu des de la primera línia i va mostrar una actitud molt violenta. D'acord amb l'informe policial, va intentar encoratjar els manifestants a agredir els policies i també a entrar a seus d'organismes oficials. A banda d'això, va insultar i increpar els agents, va iniciar els talls de trànsit i va animar la resta a tallar la circulació.

Les altres dues persones sancionades amb 15.600 euros –un home i una dona– s'enfronten totes dues a una sanció greu per desordre a vies i espais públics, i una infracció lleu per manca de respecte als agents. Ambdós varen participar activament en els talls de circulació del trànsit i varen insultar els agents.

30.000 euros

Una de les infraccions més greus és la d'un home que va rompre un vidre d'una finestra del Parlament amb un "objecte contundent", segons ha informat la Delegació del govern espanyol a les Balears. L'individu, que no ha estat encara identificat, s'enfronta almenys a un expedient sancionador de 30.000 euros per pertorbació greu de la seguretat ciutadana davant el Parlament.

46.200 euros

El cas més greu és el d'un home que s'enfronta a cinc expedients sancionadors, que en total arriben a 46.200 euros per tres infraccions greus i dues lleus. Cada infracció greu comporta una multa de 15.000 euros i una lleu suposa una penalització de 600 euros. Es tracta d'un home que portava un megàfon i que, segons l'informe policial, des del primer moment va enaltir la resta de participants, als quals animava a actuar contra els agents de policia i a entrar a edificis públics.

Davant l'edifici del Parlament de les Illes Balears va encendre una bengala i va continuar animant els concentrats a ficar-se dins l'edifici. Després, va continuar encapçalant els manifestants i va llançar una pedra contra els policies quan intentaven alliberar les Avingudes de Palma cap a les 15 h.

A més, va insultar els agents i es va adreçar a ells amb faltes de respecte i amb gests obscens. Per tot això, la Delegació del govern el sancionarà amb tres infraccions greus: pertorbació greu a la seguretat ciutadana davant el Parlament, provocació de desordres en vies i espais públics amb alteració greu de la seguretat ciutadana i ús de bengales i material pirotècnics. I per dues lleus: manca de respecte i consideració als policies i promoció d'una manifestació prohibida.

stats