Societat 27/01/2021

Sancionen 16 participants de la manifestació motoritzada contra les restriccions

En total, les multes sumen 57.000 euros, segons la Delegació del govern espanyol a les Balears

Ara Balears
3 min
Més de 2.000 persones van participar en la manifestació, que finalment va ser motoritzada i a peu.

PalmaLa Policia Nacional ha emès els informes sobre la manifestació motoritzada del divendres 22 de gener contra les restriccions del Govern per frenar el covid-19. La Delegació del govern espanyol a les Illes Balears ha decidit sancionar almenys 16 persones amb multes que sumades arriben als 57.000 euros, segons ha informat aquest dimecres.

Un miler de persones i uns 850 cotxes van participar en la protesta, segons va informar la Policia Nacional. L'acte el va convocar el grup anomenat La Resistència, liderat pel restaurador Víctor Sánchez. Tot i que només s'havia autoritzat la manifestació si es feia en vehicles, els participants van incomplir les indicacions de la Delegació del govern espanyol i també la van seguir a peu. Cal recordar que la Delegació ja va sancionar set persones amb un total de 124.200 euros per participar en la primera manifestació contra les restriccions organitzada pel mateix col·lectiu.

Sancions d'entre 600 i 15.000 euros

Els casos més greus són els de dos homes que s'enfronten a dos expedients sancionadors que sumen 15.600 euros, per una infracció greu –de 15.000 euros– i una de lleu –de 600 euros–. El primer va actuar com a intermediari entre els policies i els assistents, i va ser el que es va col·locar davant la pancarta principal i va acompanyar en tot moment els manifestants a peu. A conseqüència d'aquest recorregut, que no estava autoritzat, l'acte es va allargar i van quedar col·lapsades les Avingudes.

El segon sancionat amb 15.600 euros va ser el mateix que la Policia Nacional va detenir aquest dimarts per rompre un vidre del Parlament en la primera manifestació contra les restriccions. En el cas de divendres, l'home va agafar també unes pedres quan la concentració arribà a la plaça de Cort, i els assistents van avisar els agents. En aquell moment, l'individu va començar a córrer i va arremetre contra un dels policies, per la qual cosa el van haver de reduir i arrestar aquell mateix dia també.

Per altra banda, sis joves –un d'ells menor de 16 anys– s'enfronten a un expedient sancionador cadascun de 600 euros per una infracció lleu per incomplir les restriccions de circulació de vianants i l'itinerari inicial de la manifestació. La Policia Nacional va identificar els sis joves en un dels trams de les Avingudes quan intentaven provocar un enfrontament amb els policies.

Un altre dels manifestants s'enfronta a tres expedients sancionadors que sumen 16.200 euros. Per una banda, li atribueixen una infracció greu –causar desordres a carrers i espais públics– i dues infraccions lleus –manca de respecte cap als policies i incomplir les restriccions de circulació–. A més, aquest home va increpar l'intermediari entre la policia i els assistents i li va pegar un cop de puny, moment en què els agents van haver d'intervenir per separar-los.

L'agressor no duia mascareta i els policies li van demanar que se la posàs, a la qual cosa va acabar accedint. No obstant això, el van informar que li posarien una acta d'incompliment de les mesures anticovid, atès que durant tot el recorregut no la va dur posada ni va respectar les distàncies de seguretat.

Finalment, les set persones sancionades restants –la majoria joves: tres dones i quatre homes– estan relacionades amb un expedient de 600 euros cadascuna per infracció lleu per incomplir les restriccions de circulació. A més, tres d'ells sumen un altre expedient sancionador de 600 euros per faltar al respecte als agents. Aquests van insultar els policies quan els agents arrestaren un home a la plaça de Cort. A tres d'ells també se'ls van aixecar actes per no dur la mascareta durant la manifestació ni respectar la distància de seguretat.

stats