Societat 19/01/2021

El grup que es va manifestar contra les restriccions del Govern veta IB3 i l'ARA Balears

El col·lectiu liderat Víctor Sánchez només ha impedit l'accés als mitjans en català a la roda de premsa per convocar la nova protesta

Laia Colomer
3 min
Manifestacio dels restauradors contra Govern.

PalmaEl grup que va convocar la manifestació de dimarts de la setmana passada pel centre de Palma -en el marc de la qual la Delegació del govern espanyol ha tramitat multes per un valor total de 124.000 euros- ha vetat aquest horabaixa els periodistes d'IB3 Ràdio, IB3 Televisió i l'ARA Balears. El col·lectiu, capitanejat pel restaurador Víctor Sánchez, havia convocat una roda de premsa per fer pública la data d'una nova manifestació, divendres, contra les restriccions del Govern per frenar el covid-19. Però membres del grup han prohibit que hi accedissin els periodistes de la radiotelevisió pública de les Balears i d'aquest diari, els dos únics mitjans íntegrament en català que hi havien anat, dient-los que no hi estaven "convocats".

Quan els periodistes de mitjans que Sánchez havia "convocat" eren dins, l'organitzador s'ha afanyat a fer la roda de premsa a correcuita perquè els altres periodistes s'estaven plantejant partir i no cobrir-la. Quan li han preguntat per què havia vetat l'entrada als informadors d'IB3 i l'ARA Balears, segons informa l'agència Efe els ha acusat de tergiversar les seves paraules durant la protesta de dimarts passat i d'haver-lo associat a un grup extremista de dretes.

En concret, sembla que allò que ha molestat prou Sánchez per vetar l'ARA Balears és que aquest diari explicàs que havia declarat: "L'article 21 diu que tenc dret a la manifestació lliure, pacífica i sense armes, i les armes les he deixades a casa, totes". Aquí podeu escoltar una gravació d'aquella declaració:

L'ARA Balears, a més, va informar aquest dissabte que entre els impulsors de la manifestació de dimarts passat, que va arribar a reunir fins a 4.000 persones, hi havia un canal de Telegram amb més de 2.000 seguidors que distribueix propaganda negacionista i antivacunes. D'una altra banda, cal tenir en compte que el dirigent de Vox a les Balears, Jorge Campos, ja ha donat suport a la nova protesta del grup de Sánchez i que l'organització extremista Foro Baleares ha fet un comunicat anunciant que també s'hi adhereix.

Qui no dóna suport a la manifestació, que en teoria s'ha convocat en defensa dels restauradors afectats per les restriccions del Govern, són les patronals

També cal recordar que durant la manifestació del dimarts 12 de gener diversos manifestants varen escridassar els periodistes d'IB3 Televisió amb crits com "televisió manipulació". Tal com podeu veure al vídeo que adjuntam tot seguit, els varen insultar i assetjar fins el punt que els policies que hi havia a la zona van haver d'intervenir per protegir-los.

Manifestació amb vehicles i servei d'ordre

El convocant de la protesta, Víctor Sánchez, ha explicat a la roda de premsa, segons l'agència Efe, que la manifestació de divendres es farà amb vehicles, ja que, aquesta és l'única manera que la Delegació del Govern a les Illes l'autoritzi. Començarà a les 11 al parc de la Mar de Palma.

A causa de la manifestació de dimarts passat, que no tenia autorització de la Delegació del govern espanyol a les Balears, Sánchez, que la va mantenir malgrat la manca de permís, rebrà una multa de 600 euros. Davant d'això ha dit que, a la protesta de divendres "tot el que passi fora del recorregut marcat" no anirà a càrrec seu. A més ha dit que la protesta tindrà un servei d'ordre propi: hi haurà 100 voluntaris encarregats d'assegurar que "es compleixin totes les mesures sanitàries en la mesura del possible".

stats