Societat 15/04/2021

L'excap de Blanqueig de Policia Nacional nega irregularitats durant la instrucció del cas Cursach

L'exinspector i un altre agent han declarat aquest matí al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears

3 min
L'excap de Blanqueig amb el seu advocat, Álvaro Martín, al TSJIB aquest dijous.

PalmaL'excap del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional ha tornat a declarar com a investigat al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb relació a la instrucció del cas Cursach. Aquesta vegada l'han citat per respondre a les acusacions de manipulació i coacció de testimonis. Durant la mitja hora que ha declarat, l'exinspector ha respost a les preguntes de la Fiscalia i del seu lletrat i ha negat que cometés irregularitats durant la investigació de la macrocausa, segons fonts properes a la defensa.

Així, ha assegurat que tot el procediment va ser correcte i que no hauria estat així si hi hagués posat remei, atès que com a cap del Grup la seva responsabilitat era vetlar per la normalitat de la investigació. D’acord amb la seva versió, no va veure cap pressió a cap testimoni. Juntament amb l'inspector, aquest dijous també estava citat a declarar un altre dels quatre policies que estan imputats en total. Aquest policia ha mantingut la mateixa postura que el seu excap.

L'agent ha respost només a les preguntes de la seva advocada i també ha negat cap manipulació de testimonis, tot i que ha recordat que la seva posició dins el cos policial no li atorgava competències per iniciar cap investigació pel seu compte. A més, amb relació a la revelació de secrets –un altre dels delictes pels quals estan investigats els instructors del cas Cursach– ha reivindicat que, fins i tot, la seva detenció va ser retransmesa en directe. Amb les citacions de demà dels altres dos policies acusats –entre els quals hi ha l'exsubinspector de Blanqueig – haurà conclòs la segona ronda de declaracions al TSJIB i s'espera que en unes dues setmanes quedi tancada la instrucció.

El president del TSJIB i instructor del cas, Carlos Gómez, varen reobrir la investigació el mes passat a petició de les acusacions particulars i de la Fiscalia. L'objectiu era d'esclarir si tant els quatre policies de Blanqueig com el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán van induir a mentir el testimoni protegit número 26, conegut com el triler. Als instructors se'ls acusa de donar informació falsa al testimoni per incriminar policies locals de Palma. El triler també estava citat al TSJIB ahir, el mateix dia que Penalva , però es va acollir al dret de no declarar.

Per la seva banda, Manuel Penalva va respondre només a les preguntes de la Fiscalia i del seu advocat. Davant d'aquestes preguntes, va argumentar que no va induir cap testimoni a fer cap acusació. Segons fonts properes a la defensa, el jutge va negar que ell hagués dit a cap testimoni que havia de reconèixer ningú a les fotografies que li van mostrar durant l'interrogatori. La seva intervenció es va allargar durant prop d'una hora i mitja, durant la qual la Fiscalia només va fer tres o quatre preguntes, especifiquen fonts de la causa.

La causa, reoberta

El jutge, Carlos Gómez, també havia citat dimecres l'exfiscal Miguel Ángel Subirán, però un informe forense que va sol·licitar el seu advocat ha determinat que no està en condicions de defensar-se en un procediment legal. Tant Penalva com Subirán ja van acudir al TSJIB com a investigats el 6 de febrer de 2020, però aleshores els delictes de coacció i manipulació de testimonis no eren sobre la taula. Quan el Tribunal va assumir el cas el gener de 2020 van quedar fora després que la jutgessa d'instrucció número 12 els descartàs. Així, se'ls investigava només per revelació de secrets, omissió del deure d'impedir delictes i omissió del deure de promoure la persecució de delictes.

El 30 de desembre de 2020, el jutge instructor va fer una passa més enllà i va arxivar la causa contra ells per organització criminal, detenció il·legal, coaccions a testimonis i manipulacions de declaracions. Tant les acusacions particulars com els dos fiscals de Madrid varen recórrer la decisió de Gómez, que va haver de reobrir la investigació i citar-los de nou amb una interlocutòria el dia 17 de març. Juntament amb ells dos, el TSJIB va sol·licitar una nova declaració dels quatre agents del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional, que també van instruir el cas. Dos d’ells acudiran a declarar demà, 15 d’abril, i uns altres dos ho faran divendres, 16 d’abril.

stats