Societat 14/10/2020

El subinspector de Blanqueig de la Policia Nacional descarrega responsabilitats en la instrucció del cas Cursach

El magistrat encarregat d'investigar la instrucció del fiscal i el jutge del cas Cursach ha citat a declarar també aquest dimecres la regidora de Palma Angelica Pastor

A. T.
2 min
L'exsubinspector del Grup de Blanqueig de Policia Nacional a la sortida del TSJIB

PalmaQui va ser subinspector del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional durant la instrucció del cas Cursach ha declarat aquest dimecres com a investigat i de manera voluntària durant més de vuit hores al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). Durant la intervenció davant el magistrat Carlos Gómez, encarregat d'investigar la instrucció de la macrocausa, el policia ha defensat la seva actuació.

L'agent ha intentat descarregar responsabilitats i ha assegurat que tant el jutge Manuel Penalva com el fiscal Miguel Ángel Subirán donaven el vistiplau a totes les detencions que es practicaven amb motiu de la investigació, segons han informat fonts properes al cas. A més, l'exsubinspector ha negat, tal com han denunciat alguns testimonis de la causa, que hagués tingut un mal comportament amb les persones investigades o arrestades.

Així mateix, l'investigat ha reconegut que algunes actuacions de la macrocausa li van semblar poc ortodoxes, tot i que no il·lícites, fet que ha justificat amb l'argument que es tractava d'una instrucció molt gran i complexa. En qualsevol cas, ha manifestat que ell només complia les ordres que els caps de la investigació prenien.

Juntament amb el policia que va ser membre del Grup de Blanqueig, el magistrat Gómez ha citat aquest dimecres quatre testimonis més amb relació a la instrucció de Penalva i Subirán del cas Cursach. Entre ells hi ha la regidora de Palma Angelica Pastor, que ha respost a les preguntes de la sala durant poc més de mitja hora.

La regidora Angelica Pastor

Accés al secret de sumari

El TSJIB va citar Pastor divendres passat per saber d'on va obtenir informació del cas Cursach que es trobava sota secret de sumari. Sobre això, l'edil ha negat que es tractés d'una filtració i que les dades a les quals va tenir accés va ser per mitjà dels sumaris que rebia pel fet de ser regidora de Seguretat Ciutadana i perquè afectaven alguns dels treballadors de l'àrea, segons apunten fonts properes al cas.

En sortir del TSJIB, Pastor no ha volgut donar detalls del contingut de la declaració. "Jo aport el que vaig viure i la relació que tenia [amb els fets] com a regidora de Seguretat Ciutadana", ha explicat. Venc a col·laborar amb la justícia per aportar el que pugui", ha assenyalat Pastor davant els mitjans. L'edil s'ha compromès a "continuar col·laborant cada vegada que hi hagi d'anar".

La Fiscalia Especial contra la Corrupció, que investiga la instrucció del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán de la macrocausa, ha pogut saber que Pastor va tenir accés a informació confidencial arran d'una nova querella presentada contra l'edil al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma.

La querella es refereix a una prova documental, un enregistrament de veu, concretament, en què Pastor afirma que "jo sé molta part de secret de sumari i el tenc molt mastegat". Ara, els fiscals de Madrid encarregats de la causa, Tomás Herranz i Fernando Bermejo, volen esbrinar "com va arribar a aquest coneixement, el seu contingut i, especialment, si alguna de les persones investigades a la causa en va ser font".

stats