Societat 25/03/2021

El fiscal Subiran al·lega que no pot declarar el proper 14 d'abril pel seu estat de salut mental

El jutge instructor del TSJIB, Carlos Gómez, ha acordat que un metge forense examini l'investigat per avaluar la seva capacitat per participar en el procés

3 min
El fiscal Subirán, en una imatge d'arxiu. / ISAAC BUJ

PalmaL'advocat defensor del fiscal, Miguel Ángel Subiran, va informar dilluns al Tribunal Superior de Justícia de les Balears que el seu client "no es troba en situació de poder prestar declaració" el proper 14 d'abril, data en la qual el jutge instructor, Carlos Gómez, l'ha tornat a citar a ell i al jutge Manuel Penalva. Així, el misser convida que un metge i un psicòleg forense dictaminin si el fiscal "es troba en plenes facultats per prestar declaració" i adverteix que fer-ho podria "agreujar o empitjorar el seu estat". Després d'arxivar la causa parcialment el desembre de 2020, Gómez va tornar a obrir-la per determinar si els dos investigats varen fer que els testimonis mentissin durant les seves declaracions al llarg del procés judicial que investiga la instrucció de Penalva i Subiran del cas Cursach.

Com que al fiscal "li agradaria declarar", diu el lletrat en un document adreçat a Gómez al qual ha tingut accés l'ARA Balears, prefereix no acollir-se "al seu dret a no declarar", perquè "no és aquesta la seva situació", i demana que es reconegui l'estat mèdic en què es troba i que el va obligar a jubilar-se de manera anticipada a 59 anys. Davant això, el jutge instructor va respondre a la petició de l'advocat un dia després, dimarts, amb una providència que acordava que "en la major brevetat possible" un metge forense examini Miguel Ángel Subirán. La finalitat de l'exploració, indica, és que "valori la seva capacitat per assegurar la contradicció i la defensa, i per entendre la transcendència del procés, inclòs un eventual judici oral".

Així mateix, la defensa de Subiran va comunicar a l'instructor que podia oferir fins a nou documents que acreditaven la "situació mèdica (psíquica i neuronal)" del seu client. Entre aquests hi ha informes psiquiàtrics, psicològics, neurològics i mèdics fets per diversos metges que presumptament avalen els problemes de salut que pateix el fiscal. També ofereix com a prova la resolució del Ministeri de Justícia del 15 de juny de 2020 en què s'acordava la jubilació forçosa de l'investigat per incapacitat per la "seva professió habitual".

Causa reoberta amb noves declaracions

El TSJIB va tornar a citar aquest i altres investigats entre els dies 14 i 16 d’abril. D'aquesta manera, acceptava els recursos d'apel·lació que van interposar el Ministeri Fiscal i diverses acusacions, i reobria la investigació, que Gómez va donar parcialment per tancada el desembre de 2020. En la darrera resolució del Tribunal, el jutge determinava que "la investigació declarada conclusa (...) ha de quedar automàticament sense efecte" i deixava sense efecte la interlocutòria del 1r de desembre de 2020. L'argument que havia fet servir Gómez per descartar possibles casos de manipulació de les declaracions, coaccions dels testimonis o detencions era que o bé les actuacions del jutge i el fiscal no varen ser "constitutives de delicte", o bé no hi havia "indicis suficients".

El jutge i el fiscal ja varen declarar per primera vegada davant el TSJIB el 6 de febrer de 2020, quan varen defensar la seva instrucció de la macrocausa. Després de 10 mesos d'investigació, el jutge va descartar que cap dels dos cometessin delictes d'organització criminal, detenció il·legal, coaccions a testimonis o manipulacions de declaracions en la instrucció del cas Cursach. Només va acordar continuar el procediment judicial contra els investigats per revelació de secrets, omissió del deure d'impedir delictes i omissió del deure de promoure la persecució de delictes.

stats