Societat 23/06/2020

El Ministeri de Justícia jubila el fiscal Miguel Ángel Subirán, investigador del cas Cursach

El Butlletí Oficial de l'Estat recull la resolució aquest dimarts

Ara Balears
2 min
El fiscal Subirán, en una imatge d'arxiu. / ISAAC BUJ

PalmaEl Ministeri de Justícia declara la jubilació del fiscal Miguel Ángel Subirán, a 59 anys, aquest dimarts en el Butlletí Oficial de l'Estat. Així ho recull el document, emès per la directora general per al Servei Públic de Justícia, Concepción López-Yuste Padial. Subirán, juntament amb el jutge Manuel Penalva, va ser l'encarregat d'instruir el cas Cursach fins que va passar a ser investigat per presumptes delictes de prevaricació, revelació de secrets, deslleialtat professional i detenció il·legal en la investigació de la macrocausa.

La Fiscalia General de l'Estat ja va comunicar també a través del BOE que expulsava el fiscal d'Anticorrupció l'octubre del 2019 arran d'una petició del fiscal en cap Alejandro Luzón. Aquest acord es va dur a terme perquè totes les causes per a les quals havia estat designat el fiscal a Anticorrupció ja han estat arxivades o ja s'ha dictat sentència.

Aquesta notícia arriba just una setmana després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears reprengués la investigació de Penalva i Subirán per la seva instrucció del cas Cursach. Entre dimarts i dijous de la setmana passada, el jutge Carlos Gómez –instructor de la causa– va citar més de 50 persones a declarar com a testimonis per provar les suposades pressions del fiscal i el jutge durant la seva actuació en la macrocausa.

Subirán va iniciar la investigació del cas Cursach el 2013 per una presumpta trama corrupta que va esclatar arran de les sospites de frau en unes oposicions de la Policia Local de Palma. La causa va créixer i es va subdividir en diverses peces, que varen involucrar alts càrrecs policials de Ciutat, antics responsables polítics, funcionaris i empresaris. Entre aquests, hi havia Bartolomé Cursach, propietari de diversos establiments d'oci nocturn de Mallorca.

Durant la instrucció, fins a quatre magistrats diferents varen assumir la causa, entre ells Manuel Penalva. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va iniciar una investigació de tercer grau contra el jutge i contra el fiscal per presumptes delictes en la instrucció.

Declaració de jubilació de Miguel Ángel Subirán
stats