Societat 06/02/2020

Penalva i Subirán defensen la seva instrucció del cas de corrupció policial a l'Audiència Provincial

El jutge i el fiscal han declarat aquest dijous com a investigats en relació amb el cas Cursach davant el Tribunal Superior de les Illes Balears

Alba Tarragó
2 min
Penalva i Subirán arribant a l'Audiència de Palma.

PalmaEl jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán han declarat aquest dijous davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), a l'Audiència Provincial, en relació amb el cas Cursach. Ambdós estan investigats per presumptes delictes de filtració de dades de sumari de detenció il·legal i han defensat en les seves intervencions la instrucció que varen dur a terme de la macrocausa de corrupció policial a Palma.

Vicente Campaner, un dels advocats personats a la causa, ha demanat una vista de mesures cautelars al jutge, tot i que aquest encara no ha resolt la petició. En total, han assistit a les declaracions una trentena de lletrats com a acusació particular, però ni Penalva ni Subirán han respost a les seves preguntes.

A la sortida de l'Audiència, ni el jutge ni el fiscal investigats han volgut respondre a les preguntes dels mitjans. Mentre que Penalva assegurava que el seu advocat li costaria més car si atenia la premsa, Subirán ha defensat que no podia fer cap declaració sobre el cas. Els advocats personats a la causa també han indicat que el magistrat que instrueix el cas, Carlos Gómez, els ha demanat que no donassin cap informació.

El primer a respondre les preguntes del magistrat ha estat Penalva. El jutge investigat ha entrat a la sala quan ja eren gairebé les 10 h i n'ha sortit cap a les 11.20 h. La declaració ha estat més curta que no s'esperava, atès que només ha contestat a les preguntes de la Fiscalia i la seva defensa.

Per la seva banda, el fiscal Subirán ha contestat a les preguntes de la Fiscalia i la defensa des de les 12 fins a les 14.45 h. Aquesta és la primera vegada que ambdós declaren per aquesta causa. Els investigats s'enfronten als delictes de prevaricació, revelació de secrets, deslleialtat professional i detenció il·legal.

La Sala Civil i Penal ha citat el fiscal i el jutge a les 9.30 h en el marc de la causa que va assumir aquest gener i que instrueix el magistrat Carlos Gómez. A més, la Sala ha acordat prorrogar un any i mig la instrucció del procediment, que es refereix a la presumpta connivència de Penalva i Subirán per forçar els recursos al seu abast amb el propòsit de perjudicar l'empresari Tolo Cursach i responsables polítics als quals investigaven per pràctiques corruptes.

Mig centenar de persones han acudit a l'entrada de l'Audiència per mostrar el seu rebuig contra els investigats. Aquest grup de persones ha estat el mateix que ha rebut entre crits de suport l'advocat Vicente Campaner. Un d'ells ha arribat a cridar "ets gran com Gandhi". Amb motiu de les declaracions de Penalva i Subirán, el TSJIB ha establert un dispositiu policial davant el jutjat i, com a mesura excepcional, ha prohibit l'entrada de mitjans gràfics a l'interior de l'Audiència.

stats