Societat 02/12/2020

El jutjat d'instrucció no veu manipulació de testimonis ni detencions il·legals en la instrucció del cas Cursach

El magistrat Carlos Gómez manté per als encarregats de la investigació, Penalva i Subirán, el delicte de revelació de secrets

A. Tarragó
2 min
Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán a la sortida de l'Audiència Provincial

PalmaEl magistrat del jutge d'instrucció número 12 descarta que el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán cometessin delictes d'organització criminal, detenció il·legal, coaccions a testimonis o manipulacions de declaracions en la instrucció del cas Cursach. Així ho va determinar el magistrat encarregat de la causa, Carlos Gómez, en una interlocutòria aquest dilluns. El jutge instructor només acorda continuar el procediment judicial contra els investigats per revelació de secrets, omissió del deure d'impedir delictes i omissió del deure de promoure la persecució de delictes. La majoria d'acusacions particulars ja preveu recórrer la decisió.

Els altres afectats pels mateixos delictes són els quatre agents del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional, investigats per la mateixa instrucció de la macrocausa. Gómez considera que les actuacions de tots sis poden ser constitutives de delicte, tant si van ser part activa de les filtracions com si no van fer res respecte del tema.

"El nombre de filtracions demostra que s'havia creat una situació de fuga constant d'informació secreta o reservada i els avui investigats no van fer res per aturar-ho", assenyala el magistrat a la interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ARA Balears. Tot i això, Gómez indica que de la informació incorporada a la causa "es dedueix que la situació estava fora del control dels ara investigats".

Així, el jutge instructor elimina la possibilitat que Penalva i Subirán cometessin la resta de delictes imputats per les acusacions. L'argument que fa servir Gómez per descartar possibles casos de manipulació de les declaracions, coaccions dels testimonis o detencions és que o bé les actuacions del jutge i el fiscal no van ser "constitutives de delicte" o bé "no hi ha indicis suficients".

Desitjar una condemna "no és delicte"

El magistrat Gómez agrupa els fets investigats en diferents raonaments jurídics: "Filtracions", "Cas ORA I", "Cas ORA II", "Cas IME" i les declaracions del "Testimoni protegit 21 o Madame", "Testimoni protegit 29" (un treballador de Tito's) i "Testimoni protegit 13" (el Ico, fill de la Paca). En el cas d'aquests darrers, la interlocutòria acorda separar les seves investigacions i, en qualsevol cas, no veu que de les seves declaracions "es desprenguin indicis que cometessin fets que mereixin la consideració de delicte".

En aquest sentit, l'instructor apunta que els investigats –el jutge i el fiscal i els quatre policies– actuaven "en la convicció de la culpabilitat de les persones contra les quals aleshores s'adreçaven les causes en les quals intervenien". Així, i citant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears, "que un jutge i un fiscal arribin a la convicció de la culpabilitat de les persones investigades i que, per això, desitgin la seva condemna no és constitutiu de cap delicte".

stats