Societat 09/11/2020

Un informe policial acusa Penalva i Subirán d'utilitzar el Ico a canvi de beneficis judicials

El darrer document elaborat per la Prefectura de les Balears demostra que el fiscal i el jutge van fer servir les declaracions del fill de la Paca per fer detencions

A. Tarragó
3 min
Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán a la sortida de l'Audiència Provincial

PalmaLa Direcció General de la Policia Nacional de les Balears ja ha lliurat el seu darrer informe, el número vuit, sobre la instrucció del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán del cas Cursach al magistrat que s'encarrega d'investigar-la, Carlos Gómez. Aquest document se centra en la Policia Local de Palma, concretament en la Patrulla Verda, i alguns treballadors de l'Ajuntament. Ho fa a partir de tres testimonis, entre els quals es troba el fill de la coneguda com la Paca, el Ico.

El testimoni, que la Policia Nacional descriu com a "conegut delinqüent multireincident i politoxicòman", ha estat detingut per aquest cos de seguretat unes 23 vegades i té nou antecedents per part de la Guàrdia Civil. En l'informe número 8, de més de 130 pàgines, la Prefectura de les Balears demostra que aquests i els altres dos testimonis van ser "utilitzats" pel Grup de Blanqueig, acusat de manipular la macrocausa a favor de Penalva i Subirán.

En el cas del Ico, els policies haurien oferit presumptament "promeses d'ajuda processal i sortir en llibertat", mentre que al testimoni número 16 li haurien proposat "no imputar-lo i ingressar-lo a la presó", la qual cosa "ell mateix va reconèixer en una càmera oculta". Al llarg de l'escrit els investigadors argumenten que "els seus testimonis porten a nombroses imputacions davant la nul·la activitat policial/judicial d'investigació o com a mínim de comprovació de les seves acusacions".

Presó preventiva com a càstig

La Prefectura de les Balears, al text, considera que les acusacions dels tres testimonis van ser "en molts casos estrambòtiques i contradictòries entre si mateixes i plagades de dades objectives, la falsedat de les quals hauria estat fàcilment contrastable". En aquest sentit, els investigadors indiquen que d'aquesta manera, "presumptament amb uns interessos propis o sota pressió, aniran denunciant els policies locals en un acord de voluntats amb els ara investigats".

A banda d'això, apunten que "alguns testimonis es donen suport entre ells mateixos per aportar-se veracitat, es falsegen proves per a l'acusació, s'oculten proves, no es permeten proves sol·licitades per la defensa" o simplement "no es fan les mínimes investigacions de les denúncies dels testimonis afins al presumpte Grup Criminal investigat". Així mateix, la Policia Nacional considera que "s'usa i abusa de la detenció policial o de la presó preventiva com a mitjà de càstig o d'aconseguir dilacions o testimonis en el sentit desitjat".

Una detenció orquestrada

Bon exemple d'això és la detenció d'un policia municipal de Palma, Gumersindo Calero, el mateix dia que el jutge i el fiscal introduïren canvis "significatius" en la declaració del Ico sobre la seva trobada amb aquest agent. Es tracta d'uns fets que van ocórrer el 9 de novembre de 2015, quan el fill de la Paca va acudir, en un principi, a ratificar les seves denúncies anteriors.

L'informe recull que en aquella declaració s'introdueixen noves dades sobre aquest i un altre agent municipal, "als quals s'haurien de detenir poc després i dels quals no es tenien moltes dades per això". Suposadament, el Ico els va acusar d'amenaces, però els investigadors defensen que "la declaració hauria estat totalment dirigida pel fiscal Subirán". Ell, assenyalen, hauria "aprofitat" que el testimoni es va trobar el dia anterior amb els dos policies locals "per crear dos nous episodis d'amenaces i propiciar la detenció de tots ells per obstrucció a la justícia davant l'absència de proves prèvies".

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears s'encarrega de la instrucció d'aquest cas. El magistrat Carlos Gómez és qui investiga la presumpta connivència de Penalva i Subirán per forçar els recursos al seu abast amb el propòsit de perjudicar l'empresari Tolo Cursach i responsables polítics als quals investigaven per pràctiques corruptes.

stats