Societat 16/06/2020

Una vintena de testimonis declaren al TSJIB per la instrucció de Penalva i Subirán en els casos ORA i IME

La majoria dels citats reconeixen que es varen sentir pressionats pel fiscal i el jutge

Alba Tarragó
3 min
L'exregidora del PP a l'Ajuntament de Palma, Irene San Gil

PalmaUn total de 19 persones passaran aquest dimarts pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) per declarar davant el jutge Carlos Gómez, encarregat de la causa contra el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán per la seva instrucció del cas de corrupció policial. Entre els testimonis hi ha funcionaris públics, exregidors i empresaris, tots implicats en els casos ORA i IME. Segons fonts properes al cas, la majoria han reconegut que es varen sentir pressionats durant la investigació d'ambdós processos judicials.

Entre aquests es troba l’empresari Antoni Roig, que va ser processat per frau el 2017 amb relació al cas IME. Penalva va donar per finalitzada la instrucció de la causa fa ara tres anys amb una interlocutòria i el judici estava previst per a aquest mes de maig, però la crisi del coronavirus va obligar a ajornar-lo. Aquest dimarts Roig ha assegurat al TSJIB que el jutge li va demanar que l’ajudàs en les seves declaracions, per la qual cosa es va sentir pressionat.

L'empresari Toni Roig

També han acudit a declarar dos exregidors de l'Ajuntament de Palma membres del govern de Mateu Isern i imputats en el cas ORA. L'exregidora de Funció Pública del Partit Popular Irene San Gil ha manifestat que es va sentir utilitzada per incriminar altres persones. Tant ella com l’altre edil popular implicat i citat aquest dimarts, Gabriel Vallejo Gomila, han reconegut que en el moment de detenir-los se’ls va informar dels delictes dels quals se’ls acusava, però no dels fets. Així mateix, en el moment de prestar declaració judicial, varen donar el vistiplau al document final que reflectia les seves afirmacions, sense que cap dels seus advocats hi presentàs cap objecció.

Nou persones de les citades aquest dimarts han declarat entre les 9.30 i les 13.30 h en intervencions de menys de mitja hora cadascuna, seguint un estricte horari. A conseqüència de les restriccions imposades pel coronavirus, a la sala només hi han tingut accés els advocats de les acusacions particulars que han proposat algun testimoni per declarar. També hi han estat presents tant la Fiscalia com els lletrats de la defensa, en representació de Penalva, Subirán i els policies acusats.

Una cinquantena de testimonis

El primer citat de l'horabaixa, a les 15 h, i un dels més rellevants de la jornada, ha estat José Ramón Orta, el que va ser advocat de l'exdiputat del PP Álvaro Gijón. A la sortida del TSJIB, el jurista ha assenyalat que dins la sala ha reproduït com va viure ell la investigació. Segons Orta, la instrucció era molt "tendenciosa", tant que va pensar que no hi havia manera de defensar el seu client perquè s'havia preconcebut que era culpable. L'advocat ha admès que en un moment determinat va pensar que el detindrien a ell també i per això va recomanar a Gijón que cercàs una altra defensa.

Així mateix, s'espera que entre dimarts i dijous passin pel TSJIB un total de 51 persones relacionades tant amb els casos IME i ORA com amb el cas Cursach per fer declaracions sobre la instrucció de Penalva i Subirán. Entre els testimonis programats per aquest dies, destaca el de l'exmembre del PP Álvaro Gijón per la seva implicació en el cas ORA, previst pel dimecres 10.30 hores; i el de la coneguda com a madame del cas de corrupció policial, el dijous a les 12.30.

stats