Societat 18/03/2021

El TSJIB torna a citar a declarar Penalva i Subirán per al 14 d'abril

També hauran d'anar a declarar els membres del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional

2 min
Penalva i Subirán arribant a l'Audiència de Palma.

PalmaCarlos Gómez, el jutge que investiga la instrucció que van fer el fiscal Miguel Ángel Subirán i el jutge Manuel Penalva del cas Cursach, va emetre ahir dimecres una interlocutòria en què els torna a citar a declarar al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) el 14 d'abril a les 11.30 h i a les 15.30 h, respectivament. Juntament amb ells dos, Gómez ha acordat que tornin a passar pel TSJIB entre els dies 15 i 16 d'abril els quatre membres del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional que estan investigats, a més del testimoni protegit 26 el 14 d'abril.

El jutge instructor ha citat els investigats dos dies després d'emetre una altra interlocutòria en què acordava investigar si Penalva i Subirán varen fer que els testimonis mentissin durant les seves declaracions al llarg del procés judicial per beneficiar-los. D'aquesta manera, el TSJIB acceptava els recursos d'apel·lació que van interposar el Ministeri Fiscal i diverses acusacions, i reobria la investigació, que Gómez va donar parcialment per tancada el desembre de 2020.

Reobren la investigació

En la darrera resolució d'aquest dimecres 17, el TSJIB determina que "la investigació declarada conclusa (...) ha de quedar automàticament sense efecte" i deixa sense efecte la interlocutòria del 1r de desembre de 2020. Així, el jutge instructor eliminava la possibilitat que Penalva i Subirán cometessin la resta de delictes imputats per les acusacions. L'argument que feia servir Gómez per descartar possibles casos de manipulació de les declaracions, coaccions dels testimonis o detencions era que o bé les actuacions del jutge i el fiscal no varen ser "constitutives de delicte", o bé no hi havia "indicis suficients".

El jutge i el fiscal ja varen declarar per primera vegada davant el TSJIB el 6 de febrer de 2020, quan varen defensar la seva instrucció de la macrocausa. Després de 10 mesos d'investigació, el jutge va descartar que cap dels dos cometessin delictes d'organització criminal, detenció il·legal, coaccions a testimonis o manipulacions de declaracions en la instrucció del cas Cursach. Només va acordar continuar el procediment judicial contra els investigats per revelació de secrets, omissió del deure d'impedir delictes i omissió del deure de promoure la persecució de delictes.

stats