Societat 10/04/2021

Penalva i Subirán: el caramel enverinat d'investigar Cursach

El jutge i el fiscal estan citats a declarar com a acusats per segona vegada al TSJIB el 14 d’abril

4 min
El jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán acudint al TSJIB.

PalmaGairebé un any després, la imatge es repeteix: un jutge i un fiscal tornen a seure al banc dels acusats. Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán, exinstructors del cas Cursach, estan citats a declarar per segona vegada al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) el dimecres 14 d’abril per respondre a les acusacions de coacció i manipulació de testimonis, entre altres delictes, mentre investigaven la macrocausa. Ja ho varen fer el febrer de 2020 i ara un recurs aprovat recentment ha obligat el jutge instructor –i president del TSJIB–, Carlos Gómez, a repetir el tràmit. A més, els dies 15 i 16 d’abril també hauran d’acudir davant la justícia, novament, la resta d’investigats: els quatre policies del Grup de Blanqueig que varen treballar en el cas amb el jutge i el fiscal. Mentrestant, l’enjudiciament contra el magnat de la nit Bartomeu Cursach continua dilatant-se en el temps, pendent que es resolgui si la investigació contra ell va ser irregular.

El setembre de 2018, quan encara estava encapçalada per Subirán, la Fiscalia de les Illes Balears va demanar vuit anys i mig de presó per a Cursach per pertinença a grup criminal, prevaricació, suborn i coaccions. Però el judici contra ell no es durà a terme fins que es resolgui la peça contra aquest fiscal i el jutge Penalva. “Si es demostra que totes les proves han estat obtingudes de manera il·legal, hi hauria una nul·litat com una casa”, adverteix l’advocada experta en dret penal Isabel Fluxá. La lletrada lamenta que s’hagin pogut “fer malbé la investigació i els recursos, que al final són públics perquè el jutge, el fiscal i la policia són funcionaris”, i més en un cas que era tan prometedor perquè els acusats eren “intocables”. “Va ser una bomba. Vàrem dir: Es destaparà la intemerata i caurà fins avl’apuntador”, diu recordant els inicis del cas Cursach. La causa va adoptar aquesta nomenclatura el 2013 arran d’una investigació per aclarir si s’havien manipulat oposicions de la Policia Local de Palma el 2012. Però va acabar derivant en una trama de guàrdies civils i policies nacionals que acusaven municipals d’extorsionar empresaris de la nit i comerços de Palma, tot amanit amb drogues i prostitutes com a moneda de canvi.

La instrucció va estar en mans de la jutgessa Carmen González fins al 2015, moment en què la varen destinar a l’Audiència de Palma i Manuel Penalva va agafar-ne les regnes amb la col·laboració de Subirán. El punt d’inflexió de les pràctiques del jutge i el fiscal va arribar dos anys més tard. L’octubre de 2017 els advocats José Ignacio Herrero i Vicente Campaner varen posar una querella en què els acusaven de dir les respostes a un testimoni que declarava contra policies locals per videoconferència. Tot i que la querella no va prosperar, va donar lloc a la investigació policial que poc després girà la truita del cas. 

Penalva va acusar Cursach d’una quinzena de delictes i l’envià a presó provisional el 3 de març de 2017 –on va quedar tancat 13 mesos–, però només mig any després d’empresonar-lo la instrucció del cas va quedar en dubte. Després de la querella, va arribar la petició de recusació del jutge amb la filtració d’uns missatges de mòbil entre Penalva i una testimoni protegida. L’advocat de Cursach, Tolo Sbert, va sol·licitar el desembre de 2017 que s’apartàs Penalva del procés perquè existia una “enemistat manifesta” entre ell i algunes de les parts, i hi havia un “interès directe” del magistrat en la causa. Després que s’hi adherissin múltiples defenses del cas, la petició es va fer realitat el març de 2018, quan l’Audiència de Palma va recusar el jutge titular d’instrucció número 12 per manca d’“aparença d’imparcialitat” i l’apartava així del cas Cursach. El seu lloc el va ocupar el magistrat Miquel Florit, que el mateix any va ordenar requisar els mòbils dels periodistes Blanca Pou i Kiko Mestre per les filtracions. Tan sols un mes després del canvi de magistrat, la justícia va tornar a jugar a favor del magnat amb l’oportunitat de sortir de la presó. El 17 d’abril de 2018 l’Audiència de Palma acceptà el recurs dels seus advocats i el va alliberar a canvi d’una fiança d’un milió d’euros, que aconseguí reunir en poques hores.

Es gira la truita

La partida es va acabar de girar en contra dels instructors del cas l’abril de 2019 amb un informe de la Policia Nacional que els acusava de pertinença a grup criminal arran d’unes converses de WhatsApp entre el jutge, el fiscal i els policies del Grup de Blanqueig. El jutge encarregat aleshores, Miquel Florit, va remetre sense èxit la investigació policial al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, atès que la condició d’aforats de Penalva i Subirán obligava un tribunal de rang superior a encarregar-se’n. Pocs dies després d’això, el fiscal també va caure. Anticorrupció va encomanar a dos fiscals de Madrid –els mateixos que continuen al capdavant actualment– la instrucció de tot el cas Cursach i més tard, l’octubre de 2019, va apartar Subirán del seu càrrec com a fiscal fins que el Ministeri de Justícia el prejubilà als 59 anys el juny de 2020. Simultàniament, el cas va canviar també de jutge instructor després que Florit es donàs de baixa i va passar a mans de la magistrada Carmen Abrines, que aconseguí que el TSJIB assumís la causa el gener de 2020 amb Carlos Gómez al capdavant. Aquest tràmit, però, va deixar fora els delictes de coaccions a testimonis i organització criminal que els imputaven les acusacions, ja que Abrines els descartà.

El TSJIB va citar per primer cop Penalva i Subirán el febrer de 2020 com a investigats per revelació de secrets, omissió del deure d’impedir delictes i omissió del deure de promoure la persecució de delictes. Durant l’estiu del mateix any una cinquantena de persones –testimonis i investigats– varen declarar també al TSJIB i la majoria varen manifestar que s’havien sentit pressionades pels instructors. Tot i això, el 30 de desembre de 2020, el jutge instructor va arxivar la causa contra ells per organització criminal, detenció il·legal, coaccions a testimonis i manipulacions de declaracions. Tant les acusacions particulars com els dos fiscals de Madrid varen recórrer la decisió de Gómez, que va haver de reobrir la investigació i citar-los de nou. Així, aquest dimecres una trentena de missers que representen les acusacions podran endinsar-se en la inducció al fals testimoni amb les seves preguntes, un dels principals temes que queden pendents i que pot fer trontollar l’enjudiciament de Cursach.u

Cronologia
 • 03-03-2017 | Processen el magnat Bartomeu Cursach El jutge instructor Manuel Penalva envia a la presó Bartomeu Cursach per una quinzena de delictes.
 • 25-10-2017 | Querella contra Penalva i Subirán Dos advocats es querellen contra el jutge i el fiscal per haver dit les respostes a un testimoni.
 • 07-03-2018 | Recusen el jutge Penalva L’Audiència de Palma l’aparta del cas per manca d’”aparença d’imparcialitat”.
 • 11-12-2018 | Requisen els mòbils de periodistes Florit, que ara du la causa, envia la Policia a requisar els mòbils de dos periodistes per filtracions.
 • 03-04-2019 | La Policia els incrimina per les converses Un informe de la Policia Nacional acusa Penalva i Subirán de pertinença a grup criminal.
 • 30-10-2019 | Aparten Subirán com a fiscal d'Anticorrupció Després de posar dos fiscals de Madrid davant la instrucció del cas Cursach, li lleven el càrrec de fiscal.
 • 15-01-2020 | El TSJIB investiga Penalva i Subirán La magistrada Carmen Abrines aconsegueix que el TSJIB assumeixi el cas Cursach.
 • 06-02-2020 | Primera declaració al TSJIB Penalva i Subirán declaren per revelació de secrets i omissió del deure d’impedir delictes.
 • 16-06-2020 | Citen una cinquantena de testimonis Testimonis i investigats declaren al TSJIB i la majoria manifesten haver-se sentit pressionats.
 • 01-12-2020 | Gómez arxiva parcialment el cas Arxiven els delictes d’organització criminal, detenció il·legal, coaccions i manipulacions.
 • 08-01-2021 | Les acusacions recorren la decisió Els dos fiscals de Madrid i les acusacions particulars recorren la interlocutòria del jutge instructor.
 • 14-04-2021 | Segona declaració al TSJIB La nova citació permet a les acusacions endinsar-se en la inducció a fals testimoni.
stats