Societat 04/04/2019

S'estreny el setge al voltant del jutge Penalva i el fiscal Subirán per uns missatges de mòbil

La Policia que investiga unes suposades filtracions a la premsa adverteix d'una possible responsabilitat penal del magistrat i el fiscal

A.schnabel
2 min
El jutge Penalva i el fiscal Subirán en una imatge d'arxiu.

PalmaEl setge incriminatori s'estreny cada dia més al voltant dels investigadors del cas Cursach, que encapçalà el jutge Manuel Penalva fins al març del 2018. El magistrat liderà una de les causes més complexes de corrupció de la història de les Balears des del juny del 2015 i gairebé tres anys més tard l'Audiència Provincial va admetre apartar-lo del cas per "pèrdua d'aparença d'imparcialitat", arran de la recusació que presentà l'advocat de Tolo Sbert, número dos de Tolo Cursach. Aleshores, fou la filtració d'uns missatges de mòbil entre Penalva i una testimoni protegida allò que precipità la seva sortida del cas. Ara són unes converses de Whatsapp entre el jutge, el fiscal Miguel Ángel Subirán i els policies de la investigació detinguts per aquest motiu allò que revela possibles responsabilitats penals vinculades amb les filtracions a la premsa que concentren actualment els esforços de la recerca. Són unes converses que la Policia Nacional ha fet arribar aquest dimecres al jutge Miquel Florit en un informe.

Florit, no obstant això, s'ha inhibit aquest dimecres de la investigació de les filtracions i l'ha remès al Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB). Cal tenir en compte que el jutge Penalva i el fiscal Subirán són aforats i, en conseqüència, ha de ser un tribunal de rang superior l'encarregat de dirimir les possibles responsabilitats delictives que la Policia els atribueix.

El contingut de les converses que situen entre l'espasa i la paret Penalva i Subirán s'ha conegut després de la detenció d'alguns dels policies que investigaven el cas Cursach. L'anàlisi dels seus mòbils va conduir a la detenció de dos inspectors més del cas, aquest dimarts, i culmina ara amb la possible imputació de Penalva i Subirán, que actualment estan de baixa.

Les dues primeres detencions dels policies que investigaven el cas Cursach es produïren tot just dies després que el jutge Florit ordenàs la requisa dels mòbils de dos periodistes que havien tret a la llum un informe policial que xifrava en més de 50 milions d'euros el frau fiscal de Cursach. La denúncia que interposà el magnat per aquests fets donà peu a aquesta nova peça del cas que investiga filtracions a la premsa.

El ja conegut com el 'cas dels mòbils' durà el jutge Florit davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) a declarar com a investigat el pròxim dilluns, arran de la querella que presentaren els periodistes Blanca Pou i Kiko Mestre, de l'agència Europa Press i 'Diario de Mallorca', respectivament, ja que consideren que va vulnerar el secret professional.

stats