Societat 02/04/2019

En llibertat amb càrrecs els dos inspectors detinguts per les suposades filtracions del cas Cursach

El desembre ja van ser detinguts l’excap i un altre agent de la mateixa unitat

Anna Schnabel
2 min
Prefectura Superior de la Policia Nacional a Balears.

PalmaEn llibertat provisional amb càrrecs els dos inspectors de la Unitat de Blanqueig de Capitals detinguts aquest dimarts per les suposades filtracions a la premsa que investiga el jutge del cas Cursach, Miquel Florit. El 18 de desembre ja van ser detinguts l’excap i un altre agent de la mateixa unitat i també quedaren en llibertat amb càrrecs. Aquesta vegada, es tracta d'una inspectora, actualment destinada a Madrid, i un subinspector. Aquestes noves detencions són resultat de l'anàlisi dels mòbils de les dues primeres persones detingudes.

Segons fonts policials, els quatre policies continuaran en actiu fins que una resolució judicial no dictamini les pròximes passes. Tots ells participaren en la instrucció del cas Cursach. Se'ls investiga per una presumpta revelació continuada de secrets en el marc d'aquesta macrocausa.

Les dues versions d'un desmantellament

Fonts pròximes al cas situen aquestes detencions en el desmantellament, a efectes pràctics, del grup d'investigadors que atribuïren a l'empresari Tolo Cursach el lideratge d'una organització criminal dedicada a traficar amb droga, evadir altes sumes d'impostos i extorsionar o amenaçar la competència, entre d'altres pràctiques, servint-se de suborns i tractes de favor a policies i a càrrecs públics de diverses administracions fa almenys tres dècades.

Algunes defenses dels investigats del cas Cursach, per la seva banda, interpreten les detencions com el resultat necessari de les irregularitats que els investigadors haurien comès al llarg de la instrucció que encapçalà el jutge Manuel Penalva. Un advocat de Cursach, Coco Campaner, ha celebrat tot d'una les detencions: "Avui la veritat guanya el torcebraç a la corrupció i detenen dos policies més per filtracions del cas Cursach que, a més, són investigats per altres delictes", ha expressat a les xarxes socials.

L'origen del cas dels mòbils

Les detencions de l'excap de la Unitat de Blanqueig de Capitals i d'un altre agent del grup, al desembre, es produïren per ordre del jutge Florit, que havia ordenat uns dies abans la requisa dels mòbils de dos periodistes que havien tret a la llum un informe policial que xifrava en més de 50 milions d'euros el frau fiscal de Cursach. La denúncia que interposà el magnat per aquests fets donà peu a una nova peça del cas que investiga filtracions a la premsa.

Després de les detencions dels dos primers agents, fonts pròximes al cas indicaren que va ser precisament l'obertura d'aquesta peça un dels principals factors que precipitaren la presentació de l’escrit d’acusació dels fiscals d’Anticorrupció Juan Carrau i Subirán, en què demanen per a Cursach vuit anys i mig de presó; una petició que deixà molt insatisfeta l'acusació particular.

El cas dels mòbils durà el jutge Florit davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) a declarar com a investigat el pròxim dilluns, arran de la querella que presentaren els periodistes Blanca Pou i Kiko Mestre, de l'agència Europa Press i 'Diario de Mallorca', respectivament, ja que consideren que va vulnerar el secret professional.

stats