Societat 18/12/2018

Detenen dos policies, un d'ells excap del Grup de Blanqueig, per revelació continuada de secrets del cas Cursach

La detenció s'ha produït aquest dimarts dematí per una ordre del jutge Miquel Florit

Ara Balears
2 min
Prefectura Superior de la Policia Nacional a Balears.

PalmaLa Policia Nacional ha detingut aquest dimarts un inspector, que va ser responsable del Grup de Blanqueig de la Prefectura de Balears que va investigar la presumpta trama de corrupció del cas Cursach, i un altre agent per revelació continuada de secrets de la trama. Els dos policies han quedat en llibertat amb càrrecs.

Segons han indicat fonts policials i publica l'agència Efe, la detenció de l'inspector per una ordre del jutge Miquel Florit arriba arran de la investigació per una publicació d'un informe policial que qualificava en més de 50 milions d'euros el frau fiscal de Cursach. La filtració d'aquesta informació va motivar el jutge a ordenar la confiscació dels telèfons mòbils i els ordenadors de dos periodistes del rotatiu 'Diario de Mallorca' i de l'agència 'Europa Press' per haver accedit a una peça secreta de la investigació del cas de corrupció, que esquitxa polítics i fins i tot la Policia Local de Palma. En concret, l'informe publicat pels dos mitjans acusa el Grup Cursach d'haver defraudat a Hisenda 51 milions d'euros i a la Seguretat Social, 14,7 milions més.

La Fiscalia i els advocats de Tolo Cursach i Tolo Sbert ja havien denunciat un descobriment de secrets en la macrocausa de corrupció que investiga si Cursach, el principal empresari de l’oci de Mallorca, i el seu soci han comès una quinzena de delictes amb tentacles tant en la política com a la Policia Local de Palma. Arran de la denúncia, el jutge Miquel Florit ordenà l’entrada i l’escorcoll a les oficines del dos mitjans, 'Diario de Mallorca' i 'Europa Press', emparant-se en els articles del 545 fins al 578 de la Llei d’enjudiciament criminal, que recull el dret bàsic de persecució dels delictes però que entra en col·lisió amb la protecció del secret professional dels periodistes, que apareix a la Constitució.

El fet ha tingut una gran repercussió a les Illes Balears per representar un atac contra la llibertat d'informació. A més, els dos mitjans presentaren dijous de la setmana passada una querella conjunta al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears contra Miquel Florit. La querella, que el TSJIB ha admès a tràmit aquest dimarts, acusa el jutge dels delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat del domicili i contra l'exercici del dret de secret professional del periodista.

Cas Cursach

El cas Cursach és una de les causes de corrupció més complexes que s'estan investigant en aquests darrers anys a les Illes Balears, tant per la seva implicació política com policial. Al principal empresari d'oci nocturn mallorquí, Bartolomé Cursach, li han atribuït més de 16 delictes, entre els que hi ha delictes d'extorsió, d'amenaces, de formar part d'una organització criminal, de blanqueig, de tràfic d'influències, d'homicidi,...

En total ja hi ha 24 persones acusades. Segons informava dilluns 'Diario de Mallorca', la Fiscalia Anticorrupció reclama una condemna de vuit anys i mig de presó per a l'empresari Bartolomé Cursach, que s'asseurà a la banqueta per delictes de pertinença a un grup criminal, prevaricació administrativa, suborn actiu i coaccions. A més, també es reclamen per a ell 15 anys d'inhabilitació i una sanció econòmica.

stats