Societat 18/12/2018

El TSJIB admet a tràmit la querella de 'Diario de Mallorca' i Europa Press contra el jutge Florit

La instructora designada per torn és la magistrada Felisa Vidal

Ara Balears
3 min
L’Assemblea diu al TSJIB que la suspensió del TIL no causa perjudici

PalmaLa sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha dictat una interlocutòria per admetre a tràmit la querella presentada per la representació d'Europa Press, 'Diario de Mallorca' i els periodistes Kiko Mestre i Blanca Pou, contra el titular del jutjat d'Instrucció número 6 de Palma, Miquel Florit. En la querella s'acusa Florit de prevaricació judicial, d'un delicte contra la inviolabilitat del domicili i contra l'exercici del dret al secret professional del periodista.

La sala ha designat com a instructora la magistrada Felisa Vidal, que es farà càrrec d'aclarir si la requisa dels mòbils dels dos periodistes, l'escorcoll de les redaccions dels dos mitjans i la confiscació de dos ordinadors i documentació d'Europa Press es van fer d'acord amb la llei. La investigació es fa sota secret de sumari, perquè la causa sobre la qual s'investigaven filtracions quan es va fer la requisa, per la seva banda, també ho és.

El tribunal, però, ha dictat que 'Diario de Mallorca' no està directament afectat en la causa -de la seva redacció no se'n varen endur res, i el telèfon de Mestre era el seu personal- i tan sols n'admet la personació a la causa com a acusació popular. Per poder fer-ho, reclama al diari una fiança de 2.000 euros. Felisa Vidal haurà de decidir també si torna els objectes requisats, tal com demanen els querellats.

La querella dels dos mitjans de comunicació manté que la interlocutòria del jutge prevarica “perquè constitueix una arbitrària conculcació del dret de secret professional del periodista" que, a més, qualifica “d’absurda i insòlita”. Afegeix que és “increïble” que un membre del poder judicial hagi pogut dictar una interlocutòria així, perquè ha d’actuar complint la Constitució, especialment “amb ple respecte per les garanties essencials que permeten reconèixer un sistema legal com a plenament democràtic, entre les quals la llibertat de premsa és a la primera línia”.

El document també recorda que el dret de secret professional del periodista, que protegeix les seves fonts d’informació, és “un pilar essencial del dret fonamental d'informació”, protegit per la Constitució i el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals. Un repàs de la legislació europea, continua la querella, és suficient per qualificar la interlocutòria d'“atac letal a una de les normes essencials per al desenvolupament de la vida en democràcia”. Els dos mitjans basen la seva reclamació també en jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, arran de la qual consideren “antijurídica” i “sense justificació” la requisa dels dos telèfons i de documentació i un ordinador d’Europa Press.

L'origen de la querella

El dimarts 11 de desembre la Policia Nacional, per ordre del jutge Miguel Florit, va confiscar els telèfons mòbils de dos periodistes, un de 'Diario de Mallorca' i l'altre d'Europa Press Balears. També es va endur documentació i dos ordinadors d'Europa Press. Seguint l'ordre judicial, els agents també van fer que els periodistes els lliurassin les contrasenyes dels aparells respectius. Analitzant-ne les comunicacions pretenen descobrir qui va filtrar als dos periodistes un informe policial que deia que el Grup Cursach havia defraudat a Hisenda 51 milions d'euros i a la Seguretat Social 14 milions més.

En el marc de la investigació sobre l'origen de les filtracions aquest dimarts s'han arrestat dos policies nacionals, un dels quals excap del Grup de Blanqueig, que es va encarregar d'investigar aquest cas.

stats