CAS POLICIA LOCAL
Societat 02/12/2017

El cas Cursach, en pausa per la recusació del jutge

El magistrat defensarà la seva actuació, de manera que l’Audiència hi tindrà la darrera paraula

Anna Schnabel
3 min
El cas Cursach, en pausa Per la recusació del jutge

PalmaEl cas Cursach queda paralitzat, després que el número dos de Cursach, Tolo Sbert, presentàs dijous horabaixa la recusació del jutge Manuel Penalva. El magistrat, però, defensarà la seva actuació al capdavant de la causa i no acceptarà la recusació, de manera que serà l’Audiència qui tindrà la darrera paraula sobre la seva continuïtat en el cas.

L’advocat d’Sbert, Antonio Martínez, afirma que existeix una “enemistat manifesta” entre el jutge i algunes de les parts i l’existència d’un “interès directe” del magistrat en la causa.

Els arguments de Sbert

Martínez sosté que el jutge Penalva ha actuat amb “total contaminació, clar interès" i amb "la pèrdua de la objectivitat, imparcialitat i equidistància imprescindibles”. Explica, a més, que la recusació s’ha formulat sobretot “per l’existència física i la publicació en un determinat mitjà de comunicació de documents gràfics i àudios de converses del recusat incompatibles amb la funció jurisdiccional”.

El lletrat fa referència a les converses que el magistrat va mantenir amb la testimoni protegida número 31 de la causa. El jutge s’hi referia a alguns dels investigats i les seves defenses amb expressions despectives. L’advocat sosté, a més a més, que dels missatges s’infereix la construcció d’un relat parcialment fictici per donar credibilitat a la testimoni. Igualment, assegura en l’escrit que el magistrat era “conscient” de la falsedat de l’agenda que la testimoni aportà com a prova per incriminar el diputat Álvaro Gijón i l’exconseller d’Interior José María Rodríguez en el cas, i que alhora demostrà tenir una “preocupació obsessiva perquè no ho advertissin les defenses”. Per tots aquests motius, Martínez demana al jutge que s’aparti de l’assumpte i de totes les peces que d’aquest deriven.

La recusació, però, no agafà per sorpresa l’instructor. El magistrat i el fiscal consideren que la maniobra d’Sbert respon a un intent de desacreditar la investigació. No obstant això, van acordar la suspensió dels interrogatoris previstos per ahir. Hi estava citat a declarar un inspector de la Conselleria de Turisme pel presumpte tracte de favor al Grup Cursach, en el marc de la mateixa peça que va dur davant el jutge l’exdirectora general Pilar Carbonell pel mateix motiu.

Testimonis desprotegits

El magistrat, per la seva banda, creu que els esmentats missatges reflecteixen una conversa privada que s’ha tret de context. A més, considera que el fet d’haver proporcionat el seu número de telèfon a la testimoni protegida i mantenir converses amb ella respon exclusivament a la voluntat de protegir-la, tenint en compte la insuficiència de mitjans que es destinen a la protecció dels anomenats ‘testimonis protegits’, tal com el jutjat, el fiscal i la policia critiquen des de fa un temps.

Segons fonts pròximes a la investigació, ja són més de 50 les denuncies presentades per amenaces i agressions dins el marc del 'cas de la Policia Local' i, a hores d’ara, ja existeixen dues condemnes per obstrucció a la justícia. El nebot de Cursach, Pedro Rosselló, va ser condemnat a 15 mesos de presó per amenaçar la testimoni protegida número 31, mentre que un altre home va ser condemnat a dos anys i mig de presó per haver amenaçat el testimoni protegit número 29. Precisament, aquest darrer va comparèixer aquest dijous al jutjat per denunciar la tercera agressió que havia sofert per, suposadament, estar col·laborant amb la justícia. El jutge ha emès quatre oficis per a proporcionar-li protecció policial. No obstant això, les administracions públiques competents no han dotat al jutjat dels mitjans necessaris per evitar que aquestes situacions es tornin a produir.

El futur del cas Cursach

Avui s’obre el termini perquè la Fiscalia i les defenses personades en la causa presentin les al·legacions que considerin pertinents o s’adhereixin a la recusació. El futur de la instrucció serà dirimit durant els pròxims dies per l’Audiència de Palma, que serà l’encarregada d’instruir l’expedient de recusació. És destacable, en aquest sentit, que fins ara el tribunal ha revocat pràcticament sempre els recursos i les querelles presentades per les defenses, mentre que en quasi tots els casos ha emparat el magistrat.

Una sala constituïda per tres magistrats serà la que tindrà la darrera paraula. Durant aquest procés, que pot durar al voltant d’un mes, l’instructor només podrà dictar resolucions de caràcter urgent. Si finalment la recusació és acceptada, la instrucció quedarà en mans del Jutjat d’Instrucció número 6 de Palma, el titular del qual és Miquel Florit.

La recusació de Penalva no afectarà el fiscal d’Anticorrupció Miguel Ángel Subirán. No obstant això, els darrers esdeveniments alentiran, sens dubte, una instrucció que va iniciar-se fa ara quatre anys i que acumula centenars de volums de documents que recullen testificals, escoltes telefòniques i moltes altres altres proves.

stats