Societat 18/04/2018

Cursach reuneix un milió d'euros en poques hores i surt de la presó

L'Audiència de Palma va fixar ahir una fiança que ha permès a l'empresari sortir en llibertat

Ara Balears
2 min
636596851125486422

PalmaL'empresari Bartolomé Cursach va sortir ahir a les 21.20 h de la nit de la presó de Palma, després de 13 mesos entre reixes de manera preventiva pel cas de corrupció que porta el seu nom. Cursach era l'únic investigat en aquest cas que era en presó provisional per decisió del jutge Manuel Penalva, recusat el mes passat. Per poder sortir de la presó Cursach va haver de reunir ahir mateix, en poques hores, el milió d'euros de fiança que li reclamava l'Audiència.

L'Audiència de Palma va acceptar ahir dimecres, en part, el recurs d' apel·lació que presentaren els advocats de Cursach, en què en demanaven l'alliberament. Tot i que ha sortit del centre penitenciari, però, té prohibit sortir de l'illa i se li retirarà el passaport. A més, haurà de comunicar on viu i comparèixer periòdicament als jutjats.

Cursach és l'únic implicat en la presumpta trama corrupta de funcionaris i policies locals que l'afavoria que continuava en presó provisional. L'empresari està investigat per delictes de suborn, extorsió, coacció, ús d'informació privilegiada, tràfic d'influències i organització criminal, entre d'altres.

L'Audiència recorda que la presó provisional es va decidir per evitar la reiteració dels delictes, protegir les proves i evitar que fugís. Afegeix que ara mateix no es considera "estrictament necessari" mantenir-la perquè el temps que ja ha passat entre reixes "mitiga els riscos que encara es mantenen". Sobre la necessitat de protegir les fonts davant l'assetjament dels testimonis que hi ha hagut, la sala indica que la llei preveu un termini màxim de mig any en presó provisional, que ja s'ha exhaurit, i afegeix que, com que ja hi ha hagut condemnes per aquests fets, el risc s'ha atenuat.

Pel que fa al perill de reiteració del delicte, el tribunal entén que la investigació judicial i la pressió mediàtica l'han reduït, així com els vincles familiars i empresarials de Cursach, el temps que ja ha passat a presó, la seva edat i l'embargament dels seus comptes i immobles.

stats