Societat 14/04/2021

El jutge Penalva declara com a investigat pel cas Cursach per segona vegada al TSJIB

També s'havia citat l'exfiscal Subirán, però un informe forense ha determinat que no està en condicions per defensar-se a un procediment legal

2 min
El jutge Manuel Penalva aquest dimecres al TSJIB.

PalmaEl jutge Manuel Penalva ha tornat a desfilar pel Tribunal Superior de Justícia aquest dimecres per declarar com a investigat per la instrucció que va fer del cas Cursach. Després de respondre durant gairebé dues hores a les preguntes del seu advocat i del Ministeri Fiscal, Penalva no ha volgut fer declaracions davant els mitjans i ha argumentat que "tot el que havia d'explicar" ho havia fet "allà dins". La declaració d'aquest matí s'havia de centrar en la possible coacció i manipulació de testimonis que imputen diverses acusacions a Penalva i Subiran durant la instrucció de la macrocausa, fet que el jutge ha negat, segons fonts properes a la defensa.

El jutge, Carlos Gómez, també havia citat l'exfiscal Miguel Ángel Subirán, però un informe forense que va sol·licitar el seu advocat ha determinat que no està en condicions de defensar-se en un procediment legal. Tant Penalva i Subirán ja van acudir al TSJIB com a investigats el 6 de febrer de 2020, però aleshores aquests delictes no estaven sobre la taula. Quan el Tribunal va assumir el cas el gener de 2020 van quedar fora després que la jutgessa d'instrucció número 12 els va descartar. Així, se'ls investigava només per revelació de secrets, omissió del deure d'impedir delictes i omissió del deure de promoure la persecució de delictes.

El jutge estava citat a les 11.30 h del matí i ha sortit de la sala quan eren gairebé les 13.30 h, tot i que inicialment Gómez l'havia cridat a declarar a les 15.30 h. Després d'anul·lar la compareixença de Subirán, el Tribunal va decidir avançar el del jutge. A primera hora d'aquest dimecres, a les 9.30 h, també estava citat el testimoni protegit número 26, que s'ha acollit al seu dret de no declarar.

El 30 de desembre de 2020, el jutge instructor va fer una passa més enllà i va arxivar la causa contra ells per organització criminal, detenció il·legal, coaccions a testimonis i manipulacions de declaracions. Tant les acusacions particulars com els dos fiscals de Madrid varen recórrer la decisió de Gómez, que va haver de reobrir la investigació i citar-los de nou amb una interlocutòria el dia 17 de març. Juntament amb ells dos, el TSJIB va sol·licitar una nova declaració dels quatre agents del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional que també van instruir el cas. Dos d’ells acudiran a declarar demà, 15 d’abril, i altres dos ho faran divendres, 16 d’abril.

stats