Tribunals
Societat 04/10/2023

La jutgessa acorda repetir el judici contra Pau Rigo

La magistrada ha dictat una interlocutòria en què declara la nul·litat del veredicte del jurat

2 min
L'acusat, a l'Audiència de Palma.

PalmaLa magistrada que presideix el tribunal del jurat en el procediment contra Pau Rigo ha ordenat repetir el judici, segons ha informat aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Concretament, la jutgessa ha dictat una interlocutòria en què declara la nul·litat del veredicte, en què se'l va declarar culpable. Segons la resolució, "atès que es va dissoldre el jurat, s'acorda la retroacció de les actuacions al moment processal oportú als efectes de repetició del judici oral amb un tribunal del jurat". Cal recordar que en la primera votació del tribunal popular el recompte va ser erroni.

En la interlocutòria, la magistrada recorda que tant la Fiscalia com l'advocat de Rigo van demanar la nul·litat del judici, tot i que la defensa sol·licitava, en primer lloc, l'absolució de l'acusat. Sobre això, el Ministeri Públic va presentar un escrit dilluns, 2 d'octubre, argumentant que "després d'analitzar els errors de l'objecte del veredicte, indicava la impossibilitat de dictar sentència absolutòria" i que s'havia de declarar nul el procés.

Amb tot, la jutgessa recorda que "l'objecte del veredicte conté un error insalvable perquè inclou una proposició de culpabilitat considerada favorable, la qual cosa va en contra de la norma". La magistrada es refereix que el jurat popular –que es compon sempre de nou persones– va concloure la seva votació amb cinc vots a favor de la culpabilitat, una xifra insuficient, segons la Llei Orgànica del tribunal del jurat, que imposa un mínim de set per establir la culpabilitat i cinc per a la inculpabilitat.

"Una lesió insuperable" i "una vulneració d'un dret fonamental"

Sobre això, la magistrada adverteix que el defecte suposa "una lesió insuperable", que tampoc es va detectar en l'acta de votació, la qual es va llegir en un acte d'audiència pública. Tot plegat suposa la "vulneració d'un dret fonamental constitucionalment garantit, el dret a la tutela judicial efectiva". De la mateixa manera, la presidenta del tribunal del jurat rebutja dictar una sentència absolutòria, tal com demana la representació de Pau Rigo, atès que el defecte en la votació li "impedeix conèixer, amb seguretat, la decisió que el jurat hagués pres".

En aquest cas, continua, com que no varen arribar a una majoria per a la culpabilitat ni per a l'absolució, l'acta s'hauria d'haver tornat. Però com que es "desconeix què haurien votat els jurats en haver-los tornat l'objecte del veredicte per no haver arribat a la majoria", la presidenta del jurat assegura que no pot dictar una sentència absolutòria. Per tot això –que "lamenta" pel "desgast" que ha generat en les parts– i perquè el tribunal del jurat ja ha quedat resolt, declara la nul·litat de l'objecte del veredicte i dicta la constitució d'un nou jurat i "la repetició íntegra del judici".

stats