Societat 30/06/2021

La incidència de covid-19 es dispara a les Balears, sobretot entre els joves

Salut detecta 199 nous infectats en 24 hores i la taxa de positivitat s'enfila fins al 4,2%

2 min
Gent pel centre d Palma passejant amb mascareta.

PalmaLa taxa de contagis s'ha més que duplicat en dues setmanes a les Illes Balears. La incidència acumulada a 14 dies (IA14) ha passat de 40 casos per 100.000 habitants a més de 90 casos, segons les dades actualitzades de la Conselleria de Salut. L'increment és especialment important en la població de 16 a 29 anys, en què la incidència ja arriba gairebé a les 300 infeccions per 100.000 persones.

En el darrer dia s'han fet 3.413 proves diagnòstiques i s'han trobat 199 positius: 124 a Mallorca, cinc a Eivissa i 70 a Menorca. La taxa de positivitat a set dies també s'incrementa de manera important. Mentre que les darreres setmanes es va mantenir al voltant de l'1%, ara ja arriba al 4,2%.

El macrobrot dels estudiants peninsulars generat a Mallorca és un factor important que ha fet empitjorar els indicadors epidemiològics, però no n'és l'únic. A Menorca ja es noten les conseqüències de les macrobotellades i aglomeracions per Sant Joan a Ciutadella. De fet, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, va admetre ahir que el dispositiu de seguretat va ser "insuficient".

Pel que fa a Mallorca, el portaveu de Salut, Javier Arranz, va informar ahir que s'han identificat diversos brots que no estan relacionats amb el macrobrot, però comparteixen les mateixes característiques: s'han produït entre gent jove i en situacions de festa i aglomeració. En aquesta línia va admetre "preocupació", perquè, malgrat que els brots estan controlats, "podria ser un preludi" de la transmissió comunitària.

Més ingressos a planta, però estabilitat a l'UCI

Els ingressos per covid-19 a planta incrementen, mentre que les unitats de cures intensives mantenen l'estabilitat. En concret, aquest dimecres els hospitals illencs atenen 51 persones infectades a planta (vuit més que ahir) i set a l'UCI (una menys). En aquest punt ja es nota l'efecte de la vacunació: el 90% de la població més vulnerable –de més de 60 anys– ha rebut almenys una dosi de la vacuna i el 73% tenen la pauta de vacunació completa. Aquest nivell d'immunitat redueix el risc de desenvolupar la malaltia de manera greu.

Fins ara, Salut ha posat 918.937 dosis de la vacuna contra el covid-19. El 55,4% de la població diana ha rebut almenys un vaccí (573.806 persones) i el 37,6% té la pauta completa. Cal recordar que, a partir d'aquest dimecres, s'ha obert la campanya a tots els residents a l'Arxipèlag que tenguin més de 16 anys.

stats