Societat 16/04/2021

L'exsubinspector i un policia de Blanqueig defensen la instrucció del cas Cursach al TSJIB

Els dos agents han estat els darrers a declarar davant el jutge Carlos Gómez a la segona ronda de citacions

3 min
L'exsubinspector del Grup de Blanqueig de Policia Nacional al TSJIB.

PalmaUna agent i l'exsubinspector del Grup de Blanqueig de Policia Nacional investigats per irregularitats durant la instrucció del cas Cursach han tornat a declarar aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), i han negat que s'induïssin testimonis per incriminar policies locals. Tots dos han mantingut la mateixa línia que els seus predecessors: el jutge Manuel Penalva, que va declarar dimecres, i els altres dos policies de Blanqueig investigats, que van declarar ahir.

Els dos policies han declarat aquest matí i han respost a les preguntes dels seus advocats i del Ministeri Fiscal, però no a les acusacions particulars. Mentre que l'agent ha acudit a les 9 h, l'exsubinspector ho ha fet a les 12 h, i a cadascun d'ells l'han interrogat durant prop de mitja hora. L'exsubinspector ja va desfilar pel TSJIB l'octubre de 2020, citat també pel jutge instructor del cas, Carlos Gómez. Aleshores també va negar que tingués un mal comportament amb les persones investigades o arrestades.

Ahir dijous van acudir davant la justícia els altres dos policies investigats: un agent i l'exinspector de la Policia Nacional. Durant la mitja hora que va declarar, l'excap del Grup de Blanqueig va respondre a les preguntes de la Fiscalia i del seu lletrat i va negar que cometés irregularitats durant la investigació de la macrocausa, segons fonts properes a la defensa.

El president del TSJIB i l'instructor del cas, Carlos Gómez, varen reobrir la investigació el mes passat a petició de les acusacions particulars i de la Fiscalia. L'objectiu era d'esclarir si tant els quatre policies de Blanqueig com el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán van induir a mentir el testimoni protegit número 26, conegut com el triler. Als instructors se'ls acusa de donar informació falsa al testimoni per incriminar policies locals de Palma. El triler també estava citat al TSJIB dimecres, el mateix dia que Penalva, però es va acollir al dret de no declarar.

Per la seva banda, Manuel Penalva va respondre només a les preguntes de la Fiscalia i del seu advocat. Davant d'aquestes preguntes, va argumentar que no va induir cap testimoni a fer cap acusació. Segons fonts properes a la defensa, el jutge va negar que ell hagués dit a cap testimoni que havia de reconèixer ningú a les fotografies que li van mostrar durant l'interrogatori. La seva intervenció es va allargar durant prop d'una hora i mitja, durant la qual la Fiscalia només va fer tres o quatre preguntes, especifiquen fonts de la causa.

La causa, reoberta

El jutge, Carlos Gómez, també havia citat dimecres l'exfiscal Miguel Ángel Subirán, però un informe forense que va sol·licitar el seu advocat ha determinat que no està en condicions de defensar-se en un procediment legal. Tant Penalva com Subirán ja van acudir al TSJIB com a investigats el 6 de febrer de 2020, però aleshores els delictes de coacció i manipulació de testimonis no eren sobre la taula. Quan el Tribunal va assumir el cas el gener de 2020 van quedar fora, després que la jutgessa d'instrucció número 12 els descartàs. Així, se'ls investigava només per revelació de secrets, omissió del deure d'impedir delictes i omissió del deure de promoure la persecució de delictes.

El 30 de desembre de 2020, el jutge instructor va fer una passa més enllà i va arxivar la causa contra ells per organització criminal, detenció il·legal, coaccions a testimonis i manipulacions de declaracions. Tant les acusacions particulars com els dos fiscals de Madrid varen recórrer la decisió de Gómez, que va haver de reobrir la investigació i citar-los de nou amb una interlocutòria el dia 17 de març. Juntament amb ells dos, el TSJIB va sol·licitar una nova declaració dels quatre agents del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional, que també van instruir el cas. Amb les citacions d'avui, ha conclòs la segona ronda de declaracions al TSJIB i s'espera que en unes dues setmanes quedi tancada la instrucció.

stats