Societat 11/09/2022

Comença un curs escolar marcat per la inflació i un nou canvi de la llei educativa

Els alumnes d'Infantil, Primària i Secundària i de la UIB tornen a les aules aquest dilluns

ARA Balears
2 min
Inici de curs a Formentera

PalmaAquest dilluns, 12 de setembre, comença el curs 2022-2023. Serà el curs de la tornada a la normalitat, va indicar el conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, però no es poden obviar certes particularitats: la nova Llei d'Educació i l'escalada dels preus, que també afecta el material escolar. Enguany, però, el nombre de matrícules ha descendit, una novetat a les Balears, on la tendència era sempre a l'alça; per ara, s'han matriculat 173.482 alumnes, 512 menys que l'any passat. En canvi, és el curs amb la xifra més alta de docents.

L'alumnat de Formació Professional iniciarà les activitats lectives el 23 de setembre. A Ciutadella, però, uns 4.500 alumnes d'Infantil, Primària i Secundària ja el varen començar divendres passat, per tal d'acabar el curs un dia abans i no coincidir amb les festes de Sant Joan del 2023.

La LOMLOE, un canvi de paradigma

Aquest curs ja s'implementarà la nova llei educativa (LOMLOE) en els cursos senars (1r, 3r i 5è de Primària, 1r i 3r d'ESO i 1r de Batxillerat). La normativa planteja canvis en la manera d'aprendre, a fi de deixar enrere l'ensenyament caracteritzat per memoritzar els continguts i apostar per aprendre a partir de les competències.

Però no tothom està conforme amb el canvi de currículums. Part del personal docent i els centres creuen que s'ha volgut aplicar amb presses. El sindicat ANPE lamentava aquest dissabte que el curs començàs d'esquena al professorat i reclamava més temps per a la formació dels docents.

Un altre fet que marcarà aquest curs és la gratuïtat de l'Educació Infantil 2-3 –que es debatrà dimarts que ve al Parlament– dels infants matriculats en centres de les xarxes pública i complementària.  La nova normativa permet eliminar les quotes d’escolarització que fins ara pagaven les famílies.

El curs més car

Com ja han avançat les Associacions de Famílies de l'Alumnat i els sindicats, enguany és el curs més car. La inflació ha afectat les matèries primeres, fet que ha repercutit en el material escolar.

Fonts del sector informen que el preu dels llibres de text i educatius ha augmentat entre un 5% i un 7% per la pujada del preu del paper, que ha s'ha incrementat un 23,1% el darrer any. D'altra banda, segons les dades de l'Índex de Preu de Consum (IPC) publicades el mes de juliol, bolígrafs, retoladors i altres articles de papereria s'han encarit un 4,9%, així com un 9,4%, en un any, el calçat infantil i un 2,4% la roba.

Davant aquesta situació, la Direcció General de Consum de la Conselleria de Salut i Consum ha recomanat revisar tot el material que hi ha a casa, per no comprar-ne de més, així com valorar els preus del mercat, per tal de reduir la despesa.

La UIB amplia l'oferta

Els alumnes de la Universitat de les Illes Balears (UIB) també tornen aquest dilluns a les aules. S'esperen uns 15.000 estudiants, tot i que el període de matriculació no s'ha tancat. Algunes de les novetats d'aquest curs són el doble grau d'Educació Infantil i Educació Primària, i el grau de Belles Arts a l'escola adscrita ADEMA. A més, s'ofereixen 35 noves places per al grau d'Infermeria: 30 a Palma i 5 a Eivissa.

stats