Economia 29/08/2022

Vuit consells per fer front a la tornada a l'escola més cara

L'IPC mostra un increment del 23% del preu dels articles de papereria

ARA Balears
1 min
Missatge de benvinguda a una pissarra escolar durant el retorn a les aules el mes de setembre.

PalmaEl nou curs escolar s'apropa i comencen tots els preparatius per tenir la motxilla plena el primer dia de classe: llibres, quaderns, agenda..., però aquesta tornada afectarà encara més les butxaques de les famílies per la inflació. Aquest nou curs, a més, ja s'aplicaran els nous currículums d'Educació a Infantil i als cursos senars de Primària, ESO i Batxillerat, fet que fa necessari canviar tot el material docent.

L'Associació de Consumidors i Usuaris de les Balears (Consubal) alertava fa unes setmanes que l'increment dels preus també repercutiria en les despeses escolars i que suposaria un problema per a moltes famílies. La inflació es veu representada en l'Índex de Preus de Consum (IPC), on el preu dels articles de papereria ha crescut més d'un 23% durant el darrer any i el material escolar costa prop d'un 5% més que el setembre del 2021, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Davant aquesta situació, la Direcció General de Consum de la Conselleria de Salut i Consum ha emès un comunicat amb algunes recomanacions per evitar major despesa:

Consells per controlar la despesa del nou curs escolar
  • 1. Seguir les cinc R Reflexionar, Reciclar, Reduir, Reutilitzar i Reparar són les cinc R per racionalitzar els recursos econòmics i fer un consum responsable, sostenible i compromès amb el medi ambient.
  • 2. Mirar què va sobrar el curs passat Per aprofitar tot el que es pugui tornar a utilitzar, convé revisar el material escolar del curs anterior.
  • 3. Establir un pressupost: què costa i què es pot pagar? Elaborar un pressupost previ amb la despesa disponible i comparar els preus i la qualitat d'un mateix producte en diferents establiments, amb la finalitat de trobar el millor producte al millor preu.
  • 4. Fer una llista de la compra Planificar les compres de llibres de text, material escolar, roba, calçat i altres productes per evitar les presses i les compres compulsives de productes que realment no es necessiten.
  • 5. Comprar en mesura Comprar de manera escalonada, sobretot roba i calçat. És aconsellable no adquirir gaire roba a principi de curs i comprar-la, sempre que sigui possible, a mesura que sigui necessària.
  • 6. Donar tot el que sigui útil El material que no es pugui reutilitzar i tingui una vida útil es pot donar a persones properes o a les organitzacions socials.
  • 7. Informar-se del programa de reutilització de llibres Molts centres educatius ofereixen un programa de reutilització de llibres de text per evitar comprar-ne de més i per ajudar les famílies que no els poden pagar. Tot i això, cal tenir en compte que, a causa dels nous currículums, el programa i els llibres de text canviaran.
  • 8. Estar alerta a les ofertes i guardar els tiquets de compra Demanar i conservar el tiquet de compra o factura, ja que és la garantia, a més d'informar-se sobre la política de canvis o devolucions; no tots els establiments tenen l'obligació de canviar o retornar els doblers d'un producte que està en perfecte estat. A més, conservar la publicitat o fullets del producte, sempre que sigui possible, perquè és el que verifica que el que apareix anunciat es correspon amb el que realment s'ofereix.
stats