Societat 25/04/2024

MÉS exigeix els albarans del programa de fruita escolar concedit a una empresa valenciana

L'anterior concessionària, la societat mallorquina Fruita Bona, assegura que Frutas y Verduras Massanassa incompleix el compromís d'entregar producte quilòmetre zero

2 min
Una caixa de taronges procedents de València.

PalmaMÉS per Mallorca ha demanat al Govern tots els albarans de les entregues fetes per l'empresa valenciana Frutas y Verduras Massanassa en el marc del contracte de fruites escolars. Segons va explicar l'ARA Balears, l'empresa està subministrant taronges procedents de València, entre altres productes, quan s'havia compromès a distribuir-ne almenys un 50% de quilòmetre zero. La lògica diu que un producte quilòmetre zero és aquell que es conrea i consumeix en el mateix territori.

Agricultura, però, assegura que el concepte engloba aquells productes que són quilòmetre zero en un territori (en aquest cas, València) encara que després es traslladin a un altre. Aquesta definició genera rebuig entre la pagesia mallorquina i especialment a Fruita Bona, l'empresa mallorquina que va perdre la licitació per pocs punts davant la valenciana. Segons el gerent de Fruita Bona, Toni Perelló, la interpretació que es fa del concepte "és una presa de pèl". La pèrdua de la licitació de fruita escolar ha tingut una conseqüència directa i ha precipitat el tancament de Fruita Bona, que dissoldrà l'activitat l'any que ve. Per altra banda, més de 120.000 quilos de taronges i 20.000 de clementines previstos per als centres s'han malbaratat i han acabat a terra perquè no s'han recollit.

Motiu de resolució del contracte

MÉS recorda que l'empresa es va comprometre a subministrar almenys un 50% de fruita de quilòmetre zero i, en concret, a entregar clementines, melicotons i taronges locals, "si bé són diverses les escoles que han rebut productes de fora de les Illes Balears", assegura el partit. A més, alguns centres consultats asseguren que han rebut producte en mal estat o tan refrigerat que no es pot consumir el dia de l'entrega.

Ferran Rosa, diputat del partit ecosobiranista, assegura que "l'incompliment dels compromisos d'entregar producte local suposa una vulneració clara del contracte entre el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba) i l'empresa i, segons els plecs, és motiu de resolució del contracte. El Govern ha de fer complir el contracte o rescindir-lo".

stats