Societat 24/02/2024

El Govern atorga la provisió d'hortalisses i fruites escolars a una empresa valenciana

L'empresa mallorquina que s'encarregava fins ara demana als centres que vigilin que tot el producte entregat dugui el segell de CBPAE

2 min
Un pagès recollint hortalisses. / ISAAC BUJ

PalmaEl Govern ha concedit el programa de "subministrament de fruites i hortalisses a centres escolars 2023-2024" a l'empresa valenciana Frutas y Verduras Massanassa S.L. Així ho ha explicat l'empresa mallorquina Fruita Bona Hortofructícola SAT, que ha enviat un correu electrònic a les escoles per informar que, malgrat haver presentat la millor oferta econòmica, el Fogaiba (Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears) ha donat com a guanyadora de la licitació l'altra oferta, "que ha obtingut dos punts més". Cal tenir present que Fruita Bona era l'empresa que s'encarregava fins ara del servei. Des de la Conselleria d'Agricultura, Pesa i Medi Rural expliquen que la normativa impedeix prioritzar empreses locals i que, per tant, qui té més punts guanya, en igualtat de condicions. Per altra banda, lamenten que cap empresa s'ha presentat al lot per proveir els centres de productes lactis.

"Aquesta major puntuació –aconseguida per l'empresa valenciana– ve pel compromís de subministrar el doble de taronja ecològica de Mallorca i el doble de clementines ecològiques de Mallorca quilòmetre zero", assenyala Fruita Bona. Per altra banda, explica que "per tots és sabut dins el sector que les quantitats que es necessiten per al compliment de tota la licitació és poc probable que es trobin a Mallorca. Possiblement, implicarà dur-ne de fora de l'illa, fet que suposarà alterar el resultat de la licitació".

90.000 quilos de closques per a l'economia circular

En el correu enviat als centres, l'empresa mallorquina diu que des del seu naixement "lluita per defensar el producte local, i ara més que mai". "És per això que no podem passar per alt aquest fet". Aquesta licitació, diu Fruita Bona, suposa, en el seu cas, 140.000 quilograms de taronja mallorquina en producció integrada per fer el suc; uns 15.000 de clementina mallorquina i 15.000 d'albercoc mallorquí. "A més, exercint l'economia circular, els 90.000 quilos de closques de taronja es donen a ramaders per donar menjar al bestiar.

Fruita Bona diu que es mantindrà vigilant per garantir el compliment de les obligacions de la concessió. És per això que demana col·laboració als centres per detectar el correcte subministrament de taronges i clementines ecològiques de Mallorca. "Cal comprovar els albarans d'entrega, que com a requisit indispensable, han de dur el segell del Consell Balear de Producció Agrícola Europeu (CBPAE), on es detalla el número del productor i la procedència del producte", diu Fruita Bona.

stats