Societat 31/08/2020

Cap sindicat vota a favor de la proposta d'Educació per a l'inici del curs

Les entitats critiquen la Conselleria per manca de negociació i consideren que els recursos per començar el curs nou en l'escenari B són insuficients

E. Navarro
3 min
Totes les entitats sindicals han votat en contra menys, CCOO, que s'ha abstingut.

PalmaCap dels sindicats ha votat a favor de la proposta per a l'inici del curs que la Conselleria d'Educació ha presentat aquest dilluns en la Mesa sectorial. Així, UGT, STEI, UOB, ANPE i Alternativa hi han votat en contra, mentre que FE-CCOO s'hi ha abstingut. El secretari general de Comissions, Mario Devis, ha explicat a l'ARA Balears que les noves mesures "arriben tard i són insuficients", però que han vist un "petit esforç" per part del Govern i que no podien votar en contra d'unes mesures que consideren positives, com la baixada de ràtios, l'augment del material, la dotació d'espais municipals i l'increment de la quota de professors.

D'altra banda, Devis sosté que hi ha una mancança històrica d'infraestructures educatives a les Balears, que s'ha evidenciat en aquesta crisi, i que "per molts docents que ens posin, no tenim espais". Ara, FE-CCOO demana als equips directius dels centres educatius que "siguin estrictes" i reclamin els recursos que realment facin falta, "perquè la Conselleria està obligada a dotar-los-en". Aquesta és una altra de les seves crítiques: "que no hi hagi números damunt la taula, sinó que vagi a demanda".

El secretari d'Educació d'UGT, Tino Davia, explica que s'hi han oposat, fonamentalment, per la manca de negociació. "Abans de la Mesa es fa la roda de premsa i ens han presentat modificacions en el darrer minut. S'ha de negociar millor", defensa. Davia considera que el document s'hauria d'haver enviat als sindicats perquè aquests hi fessin al·legacions. Ara, podran presentar les propostes a la Conselleria, "però darrerament no es canvia res del document original", sosté.

D'altra banda, UGT considera insuficients les mesures proposades per March per garantir la seguretat sanitària i la qualitat educativa. Segons el secretari del sindicat, el conseller ha informat que incrementaria amb 102 docents la quota per al curs 2020-21, a més dels 458 ja anunciats. Per l'entitat, encara en faltarien uns 440 més per tirar endavant l'any escolar en l'escenari B. Tampoc tenen clares les condicions laborals que suposarà la semipresencialitat: "Incrementarem hores per atendre l'alumnat en línia? No volem una càrrega addicional al professorat, i això la Conselleria no ens ho ha sabut respondre", assegura.

En la mateixa línia s'ha expressat l'ANPE: "Les mesures són insuficients perquè no hi ha prou docents, ni espais, ni ràtios necessàries per assegurar un curs semipresencial amb garanties sanitàries i educatives". Afegeix que l'aposta d'incorporar "72 nous docents per a la pública continua sent insuficient per garantir els recursos que necessitam". L'entitat sindical critica l'Administració per "manca d'instruccions clares i precises" en qüestions com ara "el reforç dels continguts afectats pel confinament i a l'hora d'establir els que seran bàsics per a cada matèria aquest curs".

"Incertesa, inacció i inseguretat són les tres paraules que millor descriuen el començament del curs 2020/21", afirmen contundents des d'Alternativa sindicat de docents en un comunicat en què valoren la Mesa i acusen la Conselleria d'"inacció". Denuncien que "els equips directius i claustres s'han vist obligats a fer uns plans de contingència sense tenir clar si tindran més recursos o no i, el més important, sense ser experts en previsió de riscos ni sanitaris".

Cal recordar que ja a finals de curs passat sindicats, directors de centres i famílies varen mostrar reticències al full de ruta de la Conselleria per prevenir el contagi del covid-19 a les aules. A més, la Junta de Personal Docent no Universitari de Mallorca va criticar divendres que la Conselleria "no té voluntat de negociació" i que tindrien "un marge molt petit" per negociar en la Mesa sectorial.

stats