Societat 17/06/2022

Hila destitueix Sonia Vivas, però manté la majoria a Cort

El batle de Palma també ha decidit suspendre la Pride Week, a només dos dies de l'inici

3 min
El batle de Palma, José Hila, durant la roda de premsa.

PalmaEl batle de Palma, José Hila, ha anunciat aquest dijous en una roda de premsa que destitueix la regidora Sonia Vivas i que cancel·la el Pride Week, previst per començar aquest dissabte 18 de juny. Tot i que aquesta mesura ha deixat —en principi— el govern de Cort en minoria, l’anunci de Vivas d’entregar la seva acta de regidora apunta que la coalició del Partit Socialista, MÉS i Unides Podem mantindrà els 15 membres al Consistori de les 29 persones que el conformen en total. 

Ara bé, fonts d’Unides Podem aadverteixen que l’entrega de l’acta encara no s’ha fet realitat i prefereixen esperar a rebre l’acta abans de donar-ho per fet. En cas que així sigui, la tercera regidoria de Podem aniria a la persona que va ocupar el quart lloc al llistat del partit per les eleccions municipals del 2019, Clàudia Costa, actual directora general de Participació Ciutadana de Palma. Sobre això, el batle ha afirmat que "si per a algunes propostes fa falta el suport d'altres grups, l'anirem cercant puntualment". En qualsevol cas, "el pacte és de tres partits", ha manifestat.

Decret del cessament de Sonia Vivas de l'Ajuntament de Palma

Sigui com sigui, la destitució de Vivas deixa Podem amb una cartera menys a l'Ajuntament de Palma, atès que la regidoria de Vivas l'assumeix una membre dels socialistes. Així, la formació lila queda amb dos membres al govern de Cort, mentre que MÉS en té tres i el Partit Socialista, nou. Sobre això, Hila ha informat que "l'àrea també tindrà una direcció general de Podem per continuar treballant junts, com a pacte, les polítiques d'Igualtat d'aquest Ajuntament". Cal recordar que, paral·lelment a la decisió del batle, el partit ha reclamat a Vivas que retorni l'acta de regidora.

La Pride Week, el detonant

“Ha estat una decisió del batle”, ha assegurat, després d’argumentar que Vivas “havia creuat línies vermelles”, en referència al comunicat que va fer ahir en nom d'Unides Podem. L'Ajuntament havia convocat la compareixença a les 14 h, però una hora abans ha fet públic el decret de destitució de la regidora , després que Vivas hagi declarat era ella qui renunciava al càrrec que té a Cort.

La mesura ha arribat un dia després que els membres del partit Sonia Vivas i Rodrigo Romero enviassin –en nom d'Unides Podem i amb un correu extraoficial– un comunicat en què lamentaven "l'atac frontal i directe d'un dels nostres socis de govern principals MÉS per Palma" –per anunciar que no participarien en el Pride Week – i que amenaçava contra la unitat del Pacte de Cort. Poc després, per la via oficial del partit, les formacions que pertanyen a la coalició Unides Podem (Podem Palma i Esquerra Unida de Palma) se'n van desvincular amb un altre comunicat.

nicialment, la regidora va assegurar que el document l'havia elaborat conjuntament amb un altre edil de Cort de Podem, Rodrigo Romero, i ell mateix ho va confirmar. No obstant això, el batle ha puntualitzat aquest matí que "el regidor Rodrigo Romero s'ha desmarcat del comunicat d'ahir" i que així ho ha comunicat personalment. El batle ha respost que "el detonant, per dir-ho així", ha estat "el comunicat d’ahir , que atacava sense sentit uns altres companys de govern". "Això en un equip de govern no es pot consentir”, ha mantingut. A partir d'ara, l'àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI estarà en mans de l'actual regidora de Turisme i Sanitat, Elena Navarro, del Partit Socialista.

Hila ha admès que la decisió "no és fàcil", però que és "la millor opció possible" i que té "el vistiplau dels tres partits del pacte de govern de l'Ajuntament de Palma", amb els quals s'havia reunit abans de comparèixer davant els mitjans. "És un moment complicat, no ho amagaré. Però tirarem endavant", ha continuat el batle, qui ha insistit que "la vida consisteix a prendre decisions, i jo l'he presa". En resposta als mitjans, ha negat que els seus socis de govern l'hagin pressionat per destituir Vivas i que ha estat ell qui els ho ha comunicat tant a ells com a la presidenta del Govern balear, Francina Armengol.

Finançat amb 70.000 euros

Quant a les conseqüències de suspendre el Pride –que s'havia finançat amb 70.000 euros– a només dos dies de la data fixada, el batle ha assenyalat que "s'hauran d'analitzar" i que, en qualsevol cas, "el decret d'autorització no s'ha arribat a signar oficialment". Preguntat pels motius d'aquest retard, ha contestat que és "habitual" que aquests documents no se signin fins "al darrer moment".

D'aquesta manera, l'única celebració que queda convocada per a l'Orgull és la de l'associació Ben Amics, referent en matèria LGTBI a les Balears i que també ha estat crítica amb el mandat de Vivas a l'Ajuntament de Palma. L'entitat ha convocat la manifestació central de l'Orgull, el 28 de juny, que tancarà amb una revetlla a la plaça de l'Ajuntament de Palma. A més, ha programat activitats per a tot el mes de juny, la majoria a la Part Forana de Mallorca.

stats