Política 16/06/2022

La guerra de comunicats de Podem desestabilitza el Pacte de Cort

La formació morada s’ha desvinculat del text elaborat per la regidora i un altre edil, Rodrigo Romero, i ha demanat que el retirin

3 min
Els regidors de Podem, Alberto Jarabo i Sonia Vivas.

PalmaEls membres d'Unides Podem Palma Sonia Vivas i Rodrigo Romero han enviat –en nom del partit i amb un correu extraoficial– un comunicat en què lamenten "l'atac frontal i directe d'un dels nostres socis de govern principals MÉS per Palma" i que amenaça la unitat del Pacte de Cort. Tot i que el citat document apareix creat amb el nom de "sonia vivas" –com es pot comprovar a les metadades–, l'edil de Justícia Social, Feminisime i LGTBI ha negat a l'ARA Balears que ella personalment l'hagi signat, sinó que es tracta d'un "document del grup municipal", el qual està format per tres regidors: Rodrigo Romero, Sonia Vivas i Alberto Jarabo. Per la via oficial del partit, les formacions que pertanyen a la coalició Unides Podem (Podem Palma i Esquerra Unida de Palma) ja se n'han desvinculat. Aquesta situació ha fet que l'Ajuntament de Palma convocàs aquest dijous una roda de premsa urgent.

Segons Vivas, el document l'ha enviat un altre edil de Podem a Cort, Rodrigo Romero, i ha estat difós per la secretària del grup municipal. "L'hem elaborat el company i jo", ha declarat l'edil en referència al document. Després d'això, ha afegit, "ha passat per tots els filtres" del partit municipal. No obstant això, el tercer membre de la formació, Alberto Jarabo, no tenia cap coneixement d'aquest comunicat, segons ha pogut saber aquest diari. Per la seva banda, fonts del partit a escala autonòmica neguen també que hagi passat per les vies oficials de la formació.

Comunicat en nom d'Unidas Podemos.

El comunicat es refereix a la darrera nota de premsa que ha enviat MÉS - Estimam Palma al voltant de les 16 h de l'horabaixa, en què els ecosobiranistes s'han desmarcat dels seus socis i han anunciat que no participaran en cap activitat del Pride de Palma. MÉS ha demanat a Podem –partit de la regidora encarregada del Pride, Sonia Vivas– que, "especialment aquest darrer any de legislatura, ajudi a estabilitzar el govern municipal i no a erosionar-lo". "Els governs d'esquerres hem de continuar impulsant polítiques al servei de la igualtat i el benestar de la gent, en coherència amb els valors progressistes", ha advertit la regidora Neus Truyol, qui dirigeix l'àrea de Model de Ciutat.

Menys de tres hores després, devers les 18.30 h, una adreça de Gmail que fa servir el nom d'Unides Podem Palma –però que mai havia enviat cap altre correu– ha enviat adjunt el comunicat, que prové "del grup municipal", segons Vivas. "Des d'Unides Podem a l'Ajuntament de Palma, no sortim de la nostra sorpresa davant l'atac frontal i directe d'un dels nostres socis de govern principals MÉS per Palma, amb Neus Truyols [en referència a Neus Truyol] al cap", comença el document.

"En cas contrari, actuarem en conseqüència"

El comunicat continua amb advertències cap a Truyol, sobre la qual diuen que "està imputada per un delicte molt greu contra la salut pública i mediambiental i que sens dubte és incompatible amb el desenvolupament del seu càrrec com a regidora, segons el codi ètic de qualsevol espai polític que s'anomeni progressista". Segons adverteix el comunicat de Vivas i Romero, això ho han tolerat per "tirar endavant polítiques bones per a la gent".

No obstant això, el reguerol de crítiques cap a la regidora de Model de Ciutat sota el segell d'Unidas Podemos no cessa. "Està duent a terme una gestió nefasta del PGOU, col·locant en una mala situació a ciutadans i comerciants i privatitzant la seva gestió", afirmen. "A més, després de quatre anys com a responsable de Benestar Animal i dos anys estant el seu partit representant la batlia d'aquesta ciutat, encara esdevé la mort de cavalls als nostres carrers", afegeixen.

Per tot això, conclou el comunicat, "demanam la rectificació pública dels nostres socis en el govern i les disculpes que el nostre espai polític, lleial i compromès amb el pacte que signam fa tres anys, es mereix". "En cas contrari, actuarem en conseqüència", conclou. Sobre aquesta darrera declaració, Vivas –preguntada per l'ARA Balears– declara que és "una frase a la qual hem arribat els companys".

stats