Societat 15/06/2022

Ben Amics demana oficialment la cancel·lació del Pride i la dimissió de Sonia Vivas

Jarabo diu que Cort “no s’ha plantejat” la destitució de la regidora d'LGTBI

3 min
A dalt, d'esquerra a dreta: el coordinador de MÉS per Palma, Miquel Àngel Barceló Cortes; regidor d'Esports, Francisco Ducrós; la presidenta d'Ella Global Community, Kristin Hansen; la regidora de LGTBI, Sonia Vivas, i el regidor de Promoció Econòmica, Rodrigo Romero.

PalmaBen Amics ha exigit en un comunicat que l'Ajuntament cancel·li el Pride de Palma i que la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, dimiteixi. L'associació referent per al col·lectiu a les Balears ha fet públiques aquestes peticions a través d'un escrit que ha difós al seu compte de Twitter.

Concretament, reclamen que Vivas "posi la seva acta a disposició perquè una persona amb capacitació necessària pugui assumir les seves funcions a la regidoria". Però l'entitat va més enllà i s'adreça directament a Podem, a qui adverteix que "hauria de tenir mecanismes per evitar aquestes indesitjables actuacions amb diners públics".

Quant al Pride, demanen "almenys la retirada dels fons públics i suports d'infraestructura de l'esdeveniment, pel fet de tenir ànim de lucre, mercantilitzar l'Orgull i ofendre la majoria de la població de Mallorca en només uns dies". A més, dins el llistat de peticions, inclouen "disculpes públiques del senyor Hila per ignorar les demandes de la ciutadania, especialment d'aquesta entitat que sempre ha estat a disposició del Consistori".

Com a precedent, Ben Amics recorda en el seu comunicat que la regidoria de Vivas "pretenia fer" una "desfilada de comparses" i que "gràcies a la pressió social, la regidora va haver de rectificar i suspendre-la". Ara bé, en referència a aquest esdeveniment que finalment no es farà, l'entitat assenyala que Vivas ja tenia "un contracte menor adjudicat per la seva organització, i encara sense anul·lar, segons les dades disponibles a la seva pàgina web".

L'empresa organitzadora de la Pride de Palma amenaça Ben Amics

Ella Global Community, empresa organitzadora del festival LGTBI de Palma, ha amenaçat a Ben Amics amb dur-los als tribunals si continuen "amb els seus atacs i mentides". De fet, a través d'un comunicat han mostrat la seva incomprensió davant l'actitud de l'associació, ja que asseguren que tenen "tota la documentació en regla i tots els permisos públics perfectament gestionats".

A més, han assegurat que durant el festival controlaran possibles accions que es puguin dur a terme contra l'organització o el bon funcionament de les activitats i reclamaran responsabilitats tant a les persones que actuïn com "el que hi hagi darrere ordenant".

Ella Global Community ha demanat a Ben Amics que cessin les seves actuacions i reivindicacions contra el festival i han defensat que ells volen "continuar fent feina i aïllar-se de totes les polèmiques i problemes".

Cort "no s'ha plantejat" la dimissió de Vivas

Precisament, el portaveu de Cort, Alberto Jarabo, s'ha pronunciat hores abans sobre aquesta qüestió. En una roda de premsa municipal, ha dit que l'Ajuntament "no s'ha plantejat" la dimissió de la regidora d'LGTBI, Sonia Vivas, per la polèmica del Pride de Palma, tal com va demanar el sindicat CCOO. "Volem que l'esdeveniment sigui un èxit. Per tant, pretenem acompanyar qui desitgi celebrar la seva identitat", ha declarat.

A més, sobre la decisió de celebrar el Pride a la Feixina, quan les entitats veïnals han fet una petició formal de regular la massificació al barri de Santa Catalina, Jarabo ha contestat que desconeix els motius que han motivat això. Segons el portaveu, ha estat l'àrea de Vivas qui ho ha decidit.

Per la seva banda, el batle de Palma, José Hila, ha assenyalat que abans de prendre decisions sobre aquest tema "hem d'esperar que se celebri per jutjar si ha anat bé, malament o regular". El batle ha apuntat en declaracions als mitjans que la celebració es manté respecte de les previsions inicials, tot i que l'artista Putochinomaricon va anunciar que renunciava a participar per la presència de l'exmembre de Vox i Ciutadans Malena Contestí. Així, Hila ha manifestat que "estam parlant molt d'una cosa que encara no ha passat. Que es faci i després actuarem amb coneixement de causa".

Hansen i Vivas lamenten el malestar

Un dia després de la polèmica, dissabte, la presidenta de l'organització que s'encarrega del Pride de Palma, Kristin Hansen, va demanar disculpes pel missatge que va enviar durant la presentació de l'acte. A través d'un comunicat, Hansen va afirmar que lamentava "profundament que no hagi estat capaç de fer-me entendre" i va reconèixer que "hauria d'haver escollit millor les meves paraules". Igualment, la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBIQ, Sonia Vivas, també va lamentar "el malestar que les declaracions han ocasionat".

Sobre això també s'ha posicionat Ben Amics en el seu comunicat. Al respecte, diuen que malgrat "la disculpa pública", l'organitzadora del Pride "continua amb els seus intents de deslegitimar [Ben Amics], dient que és 'deslleial, poc professional i malintencionada'", a la qual cosa contesten a l'escrit.

Tot i que "fa anys que les relacions són difícils" entre ambdues entitats per "la seva intenció constant d'obtenir lucre a qualsevol activitat organitzada conjuntament", defensen que per la seva banda han "estat elegants i s'han rebutjat les seves ofertes sense més repercussió". Ara bé, amb motiu de les darreres declaracions de Hansen, diuen que "resulta peculiar que hagin aconseguit el seu 'gran desig' (com Kristin Hansen afirma), mercantilitzar l'Orgull, gràcies a una regidora de Podem, un partit que en principi té, al seu ideari, aquestes idees neoliberals".

stats