Societat 21/06/2022

Obren un banc de dades d'expressions facials per determinar el dolor d'una persona amb paràlisi cerebral

Entre setembre del 2021 i juny del 2022 s'han recollit centenars d’imatges amb les quals la UIB farà aquest banc8

ARA Balears
2 min
Una de les persones que ha parcipat en l'estudi per dur a terme la base de dades.

PalmaCom es pot determinar la intensitat del dolor que pateix una persona amb paràlisi cerebral? Tot i que no és una tasca senzilla, la Universitat de les Illes Balears i la Fundació ASPACE Balears han desenvolupat un projecte de ciència ciutadana per crear un banc de dades amb expressions facials de dolor de persones amb paràlisi cerebral per poder determinar les característiques del dolor en aquests pacients.

En el vídeo de presentació del projecte, Macu Moreno, la directora del SEDIVA de la fundació ASPACE, remarca que el que es pretén és poder detectar "si una persona en un moment determinat està patint i té mal, perquè moltes vegades tenen conductes o expressions que no sabem a què les hem d'atribuir".

Segons han informat des de la UIB, en aquest projecte, liderat per la doctora Inmaculada Riquelme, professora de Fisioteràpia i membre del grup de recerca Neurociència Cognitivo-Afectiva i Psicologia Clínica, hi han participat els mateixos usuaris d'ASPACE, que s'han encarregat de recopilar imatges de les seves expressions facials de dolor i de valorar-ne la intensitat a través d’una escala validada prèviament.

Aquest procés, que s’ha dut a terme entre el setembre del 2021 i juny de 2022, ha permès recollir centenars d’imatges amb les quals es podrà construir una base de dades amb centenars de fotografies d’expressions facials que ajudin a elaborar eines diagnòstiques del dolor en persones amb paràlisi cerebral que no el poden expressar de manera voluntària.

La feina forma part d’una línia d’investigació sobre biomarcadors del dolor que duen a terme conjuntament investigadors de la Universitat de les Illes Balears i ASPACE. Diversos centres de tot Espanya ja s’han interessat per l’experiència i han contactat amb els responsables del projecte per tal de col·laborar-hi.

stats