Els WhatsApp del cas Cursach que assenyalen possibles detencions il·legals

La Policia Judicial considera que els investigadors haurien abusat de la presó preventiva en el cas IME

La Policia Judicial destapa nous WhatsApp intercanviats pels investigadors del cas Cursach i considera que les detencions del cas IME, vinculat amb la causa, podrien no haver-se fet de manera ajustada a la legalitat. Un nou informe policial, al qual ha tingut accés l'ARA Balears, recull nous missatges que assenyalarien la manipulació de proves del jutge Manuel Penalva, el fiscal Miguel Ángel Subirán i els policies del grup de Blanqueig - tots ells apartats del cas- per justificar l'ingrés provisional a la presó de tres dels quatre arrestats per presumptes  irregularitats en l'adjudicació de contractes de l'Institut Municipal d'Esports (IME) de Palma el 25 de gener del 2017. 

L'autor de l'informe policial, emmarcat en la investigació de les filtracions del cas Cursach, recull diversos missatges que indicarien la "motivació fraudulenta" de l'empresonament provisional i sense fiança de l'amo de l'empresa Roig, Antoni Roig; l'exgerent de l'IME Antoni Ramis, i l'excap de l'àrea de manteniment de l'IME Alberto Serna . Per acordar la presó provisional, els investigadors haurien decidit, segons l'informe, "anul·lar de manera totalment intencionada i maliciosa les citacions de dos testimonis que ja estaven previstes", tenint en compte que la presó provisional requereix la falta de perquisicions importants per practicar-la. Els dos testimonis esmentats van ser citats deu dies després, un temps que els investigats van haver de passar entre reixes.

En aquest sentit, segons recull l'informe, el dia de la detenció el jutge Penalva escriu: " Se m'ocorre que si volem acordar una presó potser és un error fer les citacions dels testimonis demà.  Hauríem de deixar-los per a un altre dia i cridar també algun altre cap més". A continuació, un agent de Blanqueig respon: "Si ho voleu, puc cancel·lar les declaracions". Penalva: "Subi???". Agent: "No creus que és millor cancel·lar les declaracions de demà com diu Manuel [Penalva] per tenir coses pendents per si decidiu enreixar-ne algun?". Subirán: "Perdona, sí, perfecte". 

D'aquesta manera, els investigadors haurien realitzat "una sèrie de maniobres o trampes" per decretar els empresonaments amb la "finalitat de castigar els afectats", segons la Policia, "bé per estar convençuts de la seva maldat, bé per no haver declarat en el sentit que volien els investigadors: Ramis contra Serna, Roig contra [ l'actual diputat i exregidor del PP suposadament implicat en el cas ORA, Álvaro] Gijón".

"Informe de guerra: tots empresonats"

Altres dels WhatsApp que recull l'informe policial no semblen anar més enllà de bromes pujades de to, tot i que en altres casos la Policia observa una "especial animadversió respecte d'alguns dels detinguts", per exemple, quan un dels agents de Blanqueig diu al grup: "Informe de guerra: tots empresonats. Roig, empastillat (...); Colom, xulesc (...); Serna, fill de puta, imbècil i sobradet (...); Ramis plorant però es vol fer el ximple i no ho és tant". Uns missatges més avall, el mateix agent afegeix: "Només podria salvar-se Ramis si fica merda sobre Serna".

De l'informe policial també es desprèn que els investigadors haurien intentat que Roig confessàs el pagament d'un suborn a Gijón, a canvi de l'adjudicació irregular del contracte del servei de l'ORA de Palma. Una confessió que li hauria servit d'aval per aconseguir la seva llibertat. És quan un dels agents diu al grup: "Roig, obstinat que no ha fet res. Però quan m'ha preguntat què puc fer i li he dit que només té una carta, que la pilota és a la seva teulada i que vull la confessió del pagament a Gijón per l'ORA... se m'ha quedat mirant i no ho ha negat, ha quedat pensant".

Cal tenir en compte que l’aixecament del secret del primer informe sobre els WhatsApp va implicar, en qüestió d’hores, la petició de nul·litat de totes les investigacions practicades al voltant de la corrupció policial per part de les defenses dels investigats. Alguns veuen en els WhatsApp el reflex d'una instrucció irregular, mentre que d'altres veuen la recerca de les filtracions com un intent de desmantellament de la investigació contra Cursach.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF