CORRUPCIÓ A CORT

Els tentacles corruptes de la Policia Local arriben a la zona blava

Degoteig de detencions en el marc de l'operació Sancus, una peça separada del cas de corrupció de la Policia Local que investiga, sota secret de sumari, un possible frau en el contracte de l'ORA de la capital balear

L'exregidora de Funció Pública de Palma Irene San Gil, que ha quedat en llibertat amb càrrecs, aquest dimarts. / ISAAC BUJ

Degoteig de detencions a Palma en el marc de l' operació Sancus,  que investiga, sota secret de sumari,  un possible frau en el contracte d'ordenació i regulació d'aparcament (ORA) –la zona blava– a la capital balear. De les 13 persones detingudes aquest dilluns, cinc varen quedar en llibertat el mateix dia i tres han estat citades a declarar aquest dimarts. Per dues d'elles, el jutge ha ordenat el sobreseïment.

Entre els detinguts d'aquest dilluns  hi ha dos exregidors de l'Ajuntament de Palma durant la passada legislatura: la de Funció Pública, Irene San Gil , que va quedar en llibertat  després de declarar; i el de Mobilitat, Gabriel Vallejo , que continua detingut.

La presumpta manipulació de les oposicions de la Policia Local de Palma va destapar el 2013 una trama corrupta que ja ha esquitat una trentena de polítics i policies de la capital. De la mateixa manera que el cas Palma Arena va destapar el cas Nóos, que va asseure la infanta Cristina a la banqueta dels acusats com a imputada per dos presumptes delictes fiscals i un de blanqueig de capitals, el cas de la Policia Local, pel qual han declarat el diputat i regidor del PP de Palma Álvaro Gijón i l'expresident del Partit Popular de Palma i exdiputat autonòmic José María Rodríguez, ha propiciat l'obertura d'una peça separada per investigar un possible frau en el contracte de l'ORA de Palma concedit el 2013: l' operació Sancus

La licitació del servei de l'ORA es va adjudicar a l'oferta més cara, plantejada per una UTE formada per tres empreses, segons fonts properes a la investigació.

Tota la informació sobre l'operació Sancus

Entre les 13 persones detingudes pel Grup de Blanqueig de Capitals, adscrits a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la Policia Nacional, figuren almenys vuit funcionaris de l'Ajuntament de Palma de les àrees de Mobilitat, Contractació, Intervenció i Serveis Jurídics, així com un dels responsables de la UTE adjudicatària.

La causa que instrueix el Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma està sota secret de sumari i no es descarten noves detencions en les pròximes hores.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF