CAS CURSACH

Barceló defensa la intervenció de la Fiscalia de Madrid per investigar Penalva i Subirán

Un grup de la Policia els atribueix una desena de delictes arrel d'uns Whatsapp que sembren dubtes en la instrucció

El fiscal en cap de Balears, Tomeu Barceló, ha defensat aquest dilluns la intervenció de la Fiscalia Anticorrupció de Madrid en la investigació oberta contra el jutge Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán, després que un grup de la Policia Nacional hagi demanat la seva imputació per una desena de delictes emmarcats en la instrucció del cas Cursach.

"La Fiscalia Anticorrupció (la central) decidirà qui ha d'investigar-los", ha dit el fiscal en cap, que ha afegit que "ha de ser algú que no tingui relació" amb cap dels implicats en la investigació de les presumptes filtracions del cas Cursach. "Si cal investigar un company amb qui has treballat 30 anys, és complicat perquè o et passes o fas curt", ha conclòs Barceló. 

Els polèmics missatges de WhatsApp que sembren dubtes sobre la instrucció

El fiscal en cap de les Balears ha fet aquestes declaracions minuts abans que el jutge Miquel Florit declaràs com a investigat davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) per ordenar la requisa dels mòbils a periodistes per investigar les filtracions esmentades, una recerca que ha implicat el descobriment de  centenars de missatges de WhatsApp creuats entre Penalva, Subirán i els agents del Grup de Blanqueig de Capital de la Policia Nacional, que sembren alguns dubtes sobre la solidesa de la instrucció que varen fer durant prop de tres anys. Uns dubtes compartits pel fiscal Subirán, segons es desprèn d'un missatge d'un dels agents de Blanqueig detinguts per les presumptes filtracions: "Quina conversa amb el fiscal... està que se li'n va l'olla... que no hi ha causa, que va fatal, que no ha arribat ningú per parlar de Cursach, que demanarà la llibertat [...] que això va de policies corruptes i que tot el que hi ha del capo [referint-se a Cursach] són rumors i ell no ha fet res...". Es tracta d'un missatge enviat només cinc dies després que Cursach ingressàs de manera provisional a la presó, on ha passat 13 mesos. 

Els dubtes es plasmen de nou al mateix grup de WhatsApp quan des d'un número de telèfon no identificat, però que la policia judicial atribueix a Penalva o a Subirán, etziben que "en aquesta causa estan tots tarats, n'estic fart [...] no hi ha un testimoni com Déu mana". 

Cal tenir en compte que la trascendència d'aquests missatges privats ha estat aprofitada ràpidament per l'advocat de Tolo Sbert, número dos de Cursach, per demanar la nul·litat de tota la causa. Al mateix temps, ha situat al centre de la polèmica la relació entre Penalva, Subirán i els agents de Blanqueig amb un periodista a qui haurien "utilitzat", segons un grup de la Policia Judicial,  com “una part molt important de l’estratègia per dur a terme un judici mediàtic” amb la intenció de crear "un clima de terror" fictici. Una idea que per a l'acusació particular respon en realitat a una maniobra encoberta dels investigats per a desmantellar la recerca i esquivar la justícia.

El periodisme, al punt de mira per les filtracions del cas Cursach

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF