Política 12/02/2021

Armengol remodela el Govern quan estava més qüestionat

La presidenta es rearma i reforça el paper de Iago Negueruela a l'Executiu donant-li el càrrec de portaveu

4 min
Armengol explicant la remodelació del Govern a la roda de premsa que va oferir divendres

PalmaFrancina Armengol ha decidit remodelar el Govern en el moment polític més complicat de la legislatura i amb diversos fronts oberts, com la polèmica per la vacunació de càrrecs públics, que ha causat tensions amb MÉS i Podem; les crítiques de les patronals al manteniment de les restriccions a la restauració; les reivindicacions del sector turístic i la necessitat de millorar la política comunicativa de l'Executiu. La presidenta es rearma ara amb uns canvis que impliquen una aposta clara per la reactivació econòmica i la investigació, i que posen l'accent en el futur i en la recuperació de la crisi del coronavirus. Una de les figures que en surt més reforçada és la del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que assumeix el càrrec de portaveu, que fins ara havia exercit Pilar Costa. L'eivissenca deixa l'Executiu amb dos consellers socialistes més: Marc Pons i Isabel Castro.

La remodelació del Govern estava sobre la taula des de finals d'estiu i va ser un dels temes de discussió durant el Debat de Política General d'octubre, però les negociacions entre els socis del Pacte per dur-la a terme s'han intensificat durant les dues darreres setmanes, enmig de les tensions pels casos de vacunació de càrrecs polítics. Tant Podem com MÉS per Mallorca han criticat aquests dies la manca de transparència del PSIB. Així i tot, els ecosobiranistes varen anunciar divendres que hi ha acord en la necessitat de convocar la Comissió d'Ètica Pública del Govern per esbrinar si hi ha hagut irregularitats amb la vacunació. Armengol continua sense obrir la porta a la destitució del coordinador de la campanya de vacunació, Carlos Villafàfila, i MÉS per Mallorca no ha deixat de reclamar-ne el cessament, mentre que Podem continua donant suport a la iniciativa de Ciutadans de crear una comissió d'investigació en el Parlament.

Els canvis a l'Executiu arriben també en plena ruptura del consens amb les patronals, que dijous es varen desmarcar dels postulats del Govern per primera vegada a la Mesa de Diàleg Social. La CAEB es va mostrar públicament en desacord amb la pròrroga del tancament de bars i restaurants, mentre que PIMEM s'hi va abstenir. CCOO i UGT sí que varen votar a favor del manteniment de les restriccions a l'hostaleria, però també s'hi varen mostrar crítics, sobretot CCOO, que va retreure a l'Executiu manca de coherència. Mentrestant, part del sector turístic s'ha organitzat en la plataforma SOS Turisme, que just es va presentar divendres –en un acte que va quedar eclipsat per l'anunci de la remodelació– per reclamar un pla de xoc i més agilitat en la vacunació amb l'objectiu d'arribar a un 70% dels ciutadans abans de l'estiu.

Mà de ferro al Pacte

La sortida de Pilar Costa –continuarà exercint de diputada i passarà a tenir un càrrec de pes: portaveu del grup parlamentari socialista– és una de les tres d'aquesta remodelació, juntament amb la del fins ara conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, que passarà a dirigir el gabinet de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera; i la de la ja exconsellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, que quedarà dins el Govern com a directora general. Pons parteix després de rebre crítiques per la seva gestió en matèria d'habitatge, sobretot de part de Podem. Cal recordar que, tal com va destapar l'ARA Balears, gairebé dos anys després de l'aprovació de la Llei de l'habitatge, el menorquí encara no havia aconseguit posar a lloguer social cap pis d'un gran tenidor, tot i que era una de les principals mesures que preveia la norma. Els socis morats varen mostrar divendres la seva satisfacció perquè deixi la Conselleria i esperen que el relleu serveixi per acostar posicions amb els socialistes. També havia rebut crítiques de MÉS per Mallorca, entitats i ciutadans per les noves tarifes del transport públic.

A banda d'això, la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern s'integra dins la Vicepresidència i la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius de Juan Pedro Yllanes, i Martí March perd l'àrea d'Universitat. A més, Armengol va anunciar divendres que s'eliminaran una quinzena d'alts càrrecs i assessors, encara que no va especificar quins seran.

Quant a les entrades, l'eivissenc Josep Marí serà el relleu de Marc Pons al capdavant de Mobilitat i Habitatge; i Mercedes Garrido passa a ser consellera de Presidència, àrea que també agafa força i que inclourà les competències de Funció Pública i Emergències. A més, Garrido, coneguda pel seu caràcter fort i gairebé inflexible, s'encarregarà de la coordinació interna del Pacte. El menorquí Miquel Company és l'encarregat d'agafar les regnes de la nova Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura. "Volem diversificar, modernitzar, impulsar la implantació tecnològica i crear oportunitats de negoci més sostenibles", va manifestar Armengol divendres. La inclusió de l'àrea d'Universitat en aquesta conselleria va ser una exigència de MÉS, per tal de "connectar la recerca als fons europeus", segons va assenyalar el coordinador ecosobiranista, Toni Noguera. Aquest gir polític pot servir per donar un impuls a l'àrea que, segons ja va explicar l'ARA Balears, ha patit una retallada en els pressupostos per a enguany: la partida destinada a recerca, desenvolupament i investigació ha minvat 4,3 milions d'euros respecte dels comptes de 2020, i ha passat de 25,7 milions a 21,4. D'altra banda, es posarà en marxa l'Agència de Salut Pública de les Illes Balears, que ja estava prevista en els pressupostos d'enguany i que disposarà d'un nou càrrec de direcció.

Així serà el nou organigrama del Govern balear

Grup de Govern de les Illes Balears
Parteixen
  • Marc Pons deixa Mobilitat i Habitatge Pons s’integrarà en el Ministeri per a la Transició Ecològica. El menorquí deixa el Govern amb crítiques per la gestió d’Habitatge i sense haver fet efectiu cap lloguer social en pisos de grans tenidors
  • Pilar Costa deixa Presidència L’exconsellera de Presidència ha donat el relleu com a portaveu del Govern a Iago Negueruela. L’eivissenca tornarà a exercir com a diputada i serà portaveu del grup parlamentari socialista
  • Isabel Castro deixa Administracions Públiques La Conselleria encapçalada per Isabel Castro desapareix i les seves àrees s’integraran a la de Presidència. Castro no abandona l’Executiu i es farà càrrec d’una direcció general
Queden amb canvis
  • Martí March, Educació i FP La Conselleria encapçalada per Martí March queda sense la Secretaria Autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, que a partir d’ara s’integrarà en la nova Conselleria de Fons Europeus
  • Iago Negueruela nou portaveu La posició conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, home fort del Govern de Francina Armengol, es reforça assumint el càrrec de portaveu de l’Executiu
  • Juan P. Yllanes assumeix Memòria Democràtica El vicepresident i conseller de TransicióEnergètica i Sectors Productius integra a partir d’ara en la seva àrea la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern

Els nous consellers

Nova consellera de Presidència

Mercedes Garrido i Rodríguez (Felanitx, 1974) és una de les figures fortes dins del PSIB. La presidenta de la Federació de Socialistes de Mallorca va ser consellera de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca la passada legislatura, càrrec que va deixar envoltada per la polèmica per l’autopista Llucmajor-Campos.

Mercedes Garrido
Nou conseller de Mobilitat i Habitatge

Josep Marí i Ribas (Sant Josep de sa Talaia, 1959) ha estat batle de Sant Josep durant onze dels darrers catorze anys. Anteriorment va ser conseller d’Economia i Turisme del Consell d’Eivissa i Formentera i diputat al Parlament. A l’empresa privada, va ser director d’oficina de la Banca March entre el 2003 i el 2007.

Josep Marí i Ribas
Nou conseller de Fons Europeus

Miquel Company i Pons (Maó, 1985) ha estat des del 2019 conseller d’Economia i Territori en el Consell de Menorca, amb responsabilitat sobre la gestió dels projectes econòmics de l’illa. Anteriorment va ser conseller d’Ocupació, Joventut, Projecció Econòmica i Esports. És tècnic en GestióAdministrativa i Comptabilitat.

Miquel Company
stats