Societat 12/02/2021

La plataforma SOS Turisme reclama un pla de xoc per al sector i més agilitat en la vacunació

Els establiments turístics han penjat pancartes a les seves façanes amb aquest missatge

Catalina Riera
2 min
Membres de la plataforma SOS Turisme durant l'acte de presentació.

La Plataforma SOS Turisme, creada per empresaris, hotelers i treballadors del sector, ha reclamat aquest divendres a Cala Millor un pla de xoc i més agilitat en la vacunació. "Exigim un pla de xoc efectiu i urgent i una intensa campanya de vacunació que arribi al 70% dels ciutadans abans de l'estiu perquè enguany hi hagi temporada turística", exposen en el manifest.

El crit 'SOS Turisme' es llegeix a les façanes dels establiments turístics que han penjat pancartes amb aquest missatge, i es dirigeix a totes les administracions, des dels ajuntaments fins a les institucions europees. "La crisi sanitària ja va anul·lar l'activitat del sector l'any passat i també amenaça de fer-ho aquest estiu", exposa el manifest. Demanen també "unitat i transparència per afrontar la pandèmia i frenar la crisi econòmica".

La propietària de l'hotel Morito, Inés Batle, ha explicat que "el turisme és a l'UCI" i que el sector "es sent abandonat" perquè no veu la possibilitat de reactivar-se. "Necessitam cures intensives per reviscolar. Si no es prenen decisions moriran molts empresaris i llocs de feina. S'han de prendre mesures extraordinàries i necessitam que l'administració local rebi ajudes per poder-nos salvar. Utilitzarem tots els mitjans perquè aquest missatge d'ajuda no s'esborri de la retina dels nostres governants", ha dit. Així mateix, ha insistit que les mesures temporals com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) "han ajudat però no son suficients per mantenir el teixit empresarial".

Maugo Dymicka, membre de l'Associació Hotelera de Cala Millor i Cala Bona, ha recordat que el turisme és la font d'ingressos de Mallorca i que els empresaris del sector estan preocupats. "No sabem si enguany podrem obrir i necessitam, com a mínim, arribar al mes de març del 2022 de manera digna", ha dit.

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació Hotelera de s'Illot - Cala Moreia, Susana de Juan, ha manifestat que el sector està "crispat". Considera que a la zona del Llevant de Mallorca "el turista arribarà més tard que a altres punts de l'illa", i per això s'han sumat a aquest moviment. De Juan està preocupada per la temporada d'enguany i creu que "serà difícil remuntar". Cada vegada veuen l'obertura més enfora. Dona la Setmana Santa per perduda i també veu complicat obrir el mes de juny. "Tots esperam el sus per poder obrir, però volem que la situació sanitària estigui controlada", apunta.

S'han sumat a aquesta iniciativa empresaris i treballadors del sector turístic i també patronals del sector, com la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i la Confederació d'Associacions d'Empresaris de les Balears (CAEB), que també han posat una pancarta a les seves façanes amb el missatge 'SOS Turisme'.

Imatge de l'edifici de la Fehm i la Caeb amb la pancarta SOS Turisme

Barceló és una de les grans cadenes mallorquines que també s'han unit a aquesta iniciativa i han compartit el seu suport a través de les xarxes socials. També s'hi han sumat altres cadenes com el grup Piñero, JS Hotels i Zafiro Hotels.

stats