Anàlisi
Política 05/02/2021

La manca de transparència torna a deixar el PSIB en evidència

El qüestionament de la vacunació de càrrecs públics s’afegeix als escàndols del Hat Bar i d’explotació sexual de menors tutelades per l’IMAS

3 min
La presidenta Francina Armengol en el Parlament.

PalmaLa manca de transparència respecte de la vacunació de sis càrrecs polítics i directius d’ens públics ha tornat a posar el PSIB contra les cordes. Els socialistes han quedat tots sols assegurant que no s’ha incomplert el protocol, però aquesta no és la primera vegada que la seva política comunicativa, que no és nova, els passa factura. L’opacitat ja havia marcat altres polèmiques com la de l’explotació de menors tutelades per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), que va esclatar dos mesos abans de la pandèmia, i l’escàndol del Hat Bar, que va suposar un cop molt dur a la credibilitat de la presidenta del Govern, Francina Armengol.

Quant a la vacunació, pocs han quedat satisfets amb les explicacions del Govern. No ho estan ni els socis del PSIB al Pacte; ni l’oposició; ni alguns càrrecs electes socialistes, com el batle de Palma, José Hila; ni representants dels professionals sanitaris, com el Sindicat Mèdic de les Balears (Simebal). Tothom vol més explicacions per part del PSIB, però no hi ha acord quant a la manera d’aconseguir-les.MÉS per Mallorca ha reclamat que es reuneixi la Comissió d’Ètica del Govern –a més d’exigir la destitució del coordinador de la campanya de vacunació, Carlos Villafáfila–. Per part seva, el PP ha optat per demanar a l’Oficina Anticorrupció que obri una investigació, i Ciutadans ha sol·licitat la creació d’una comissió d’investigació al Parlament.  

Malgrat les crítiques i que la consellera de Salut, Patricia Gómez, s’ha compromès a tractar aquest assumpte “amb llum i taquígrafs” –Gómez compareix dimarts al Parlament–, la directora assistencial de l’IB-Salut, Eugència Carandell, va advertir aquest dimecres que no es facilitarà cap llistat dels càrrecs que han rebut la vacuna, “excepte que ho demani un jutge”. A més, Carandell va argumentar que les vacunacions en qüestió es varen fer “perquè varen sobrar dosis” i no s’havia preparat un protocol. Simebal qualifica aquests arguments d’“excuses” i recorda que encara hi ha professionals sanitaris de primera línia, en contacte directe amb malalts de covid-19, sense vacunar.

Sense comissió d’investigació a l’IMAS

En el cas d’explotació sexual de menors tutelades per l’IMAS, el PSIB es va tancar en banda a crear una comissió d’investigació. Llavors va tenir el suport dels socis del Pacte tant al Consell de Mallorca –institució de la qual depèn l’IMAS– com al Parlament, encara que MÉS va fer públiques les seves reticències. Cal recordar que els socialistes no varen comunicar els casos, sinó que es varen conèixer a mitjan gener per filtracions als mitjans. A falta de comissió d’investigació, les responsabilitats es depuraran en una comissió política. PSIB, MÉS per Mallorca i Podem varen anunciar divendres que les sessions en què compareguin càrrecs polítics seran públiques.

El Hat Bar: disculpes tardanes

Pel que fa a l’escàndol del Hat Bar, la gestió comunicativa per part del Govern va empitjorar encara més les coses. Les disculpes de la presidenta varen arribar quatre dies després de les primeres insinuacions del PP: Biel Company va amollar la bomba en el Debat de Política General del 21 d’octubre, i Armengol va entonar el mea culpa per haver estat en aquest bar al voltant de l’hora del tancament obligat el 25 d’octubre. Aquest marge de temps va donar ales als populars, que arribaren a demanar la dimissió de la cap de l’Executiu i va provocar les crítiques de MÉS. Els ecosobiranistes varen carregar contra “la manca d’autocrítica en la gestió del cas”.

Crítiques d’Armengol als socis

Les crítiques a la manca de transparència del Govern per la gestió de la campanya de vacunació no han caigut gens bé a Armengol, que s’ha mostrat públicament dolguda amb els socis del Pacte –cal recordar que Podem també ha demanat la dimissió dels càrrecs que s’hagin botat l’ordre de vacunació–. “Aquestes qüestions s’han de parlar directament entre els socis i en els espais del Consell de Govern, no a través dels mitjans de comunicació”, va lamentar dimecres la presidenta durant una visita oficial a Capdepera.

Per això, MÉS reiterarà la seva petició per apartar Villafáfila del càrrec en el Consell de Govern de dilluns.De tota manera, els ecosobiranistes han deixat clar que aquesta setmana ja en varen demanar dues vegades la destitució en reunions dels integrants del Pacte a través de la consellera d’Afers Socials, Fina Santiago –dues reunions que varen estar marcades per la tensió.

stats