Societat 05/02/2021

Armengol: "El protocol de vacunació es fa sota criteris tècnics, no polítics"

La subdirectora d'Atenció a la Cronicitat de Salut, Angélica Miguélez; el coordinador de l'estratègia de vacunació, Carlos Villafáfila, i Sofía Alonso, la directora insular de Persones Grans, varen rebre la vacuna

ARA BALEARS
3 min
Francina Armengol en una roda de premsa

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha defensat aquest dimecres en una roda de premsa a Capdepera, que "el protocol de vacunació s'ha fet sota criteris tècnics, no polítics. Ningú s'ha vacunat per ser polític, sinó per la feina tècnica que fa i l'atenció directa als malalts", ha dit la cap de l'Executiu. 

Aquesta explicació la fa després que l'IB-Salut i L'IMAS hagin justificat que dos càrrecs dels PSIB al Govern balear i un del Consell de Mallorca es vacunassin el dia que va començar la campanya a les Illes Balears. Segons ha avançat Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears, varen ser la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat de la Conselleria de Salut, Angélica Miguélez; el coordinador de l'estratègia de vacunació, Carlos Villafáfila, i Sofía Alonso, la directora insular de Persones Grans.

A Salut asseguren que Villafáfila i Miguélez es varen vacunar perquè "estan constantment a les residències i als centres on hi ha hagut brots o han estat intervinguts". Així, els dos càrrecs varen rebre la vacuna dia 27 de desembre a la residència Oms de Sant Miquel, el mateix dia que Salut en va posar la primera dosi a 55 usuaris del centre i a 79 professionals sanitaris que hi treballaven.

La directora assistencial de l’IB-Salut, Eugènia Carandell ha defensat que “es varen vacunar perquè varen sobrar dosis” i en aquell moment “no teníem un protocol de dosis sobrants que ara sí que tenim”. Amb tot, ha remarcat que tant Villafáfila com Miguélez “s’han de vacunar” perquè estan constantment a les residències. “Angélica es passa de dilluns a diumenge a residències amb brots i Carlos els primers dies estava vacunant i ensenyant com es feia”, ha assegurat.

El Consell de Mallorca, per la seva banda, ha explicat que Sofía Alonso, la directora insular de Persones Grans, també va rebre la vacuna el primer dia de la campanya. "En aquell moment era directora en funcions de la residència de la Bonanova i, a més, té el despatx a la Llar d'Ancians, on acudeix de manera presencial". En aquest sentit, asseguren que es varen seguir els criteris del Ministeri de Sanitat.

Aquests no són els primers casos de càrrecs polítics que s'han vacunat. A Pollença, la regidora de Benestar Social, Francisca Cerdà, va reconèixer aquest dilluns que ja s'havia vacunat perquè figurava "a la llista de Salut".

D'altra banda, el portaveu de l'equip de govern a l'Ajuntament de Palma, Alberto Jarabo, ha assegurat aquest dijous que "fins on sé cap alt càrrec de Cort s'ha vacunat" infringint el protocol. "Esperem que no surti cap cas no declarat", ha dit, i ha recordat que en el ple municipal de gener tots els partits varen acordar que en cas contrari la persona implicada hauria de dimitir.

Fins ara, Salut ha posat la segona dosi de la vacuna contra el covid-19 a 5.026 illencs i la Conselleria preveu acabar d'immunitzar completament les persones de les residències de gent gran aquesta mateixa setmana.

MÉS reclama una investigació

MÉS per Mallorca ha reclamat en el Consell de Govern que s'obri immediatament una investigació interna per aclarir els fets "i depurar responsabilitats polítiques si es confirma qualsevol irregularitat en els protocols de vacunació establerts", segons han afirmat en un comunicat. Així mateix, els ecosobiranistes han demanat la "dimissió dels càrrecs afectats" en el cas del Consell de Mallorca.

El portaveu de MÉS al Consell, Guillem Balboa, ha defensat que "la manca d'ètica de determinades persones posa en dubte la bona feina de molts servidors públics". A més, ha assenyalat que "hi ha un problema greu amb el nombre de dosis disponibles", i que precisament aquest fet "està afectant ja el ritme de vacunació dels grups assistencials i de risc".

Des de Podem, el portaveu del partit a Palma i secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, també ha demanat que "qui se salti el protocol dimiteixi o sigui destituït de manera fulminant". En aquest sentit, la formació morada ha demanat a l'IB-Salut que "confirmi que tots els càrrecs que s'ha sabut que s'han vacunat estaven dins el protocol per no continuar creant confusió a la ciutadania".

Respecte d'aquestes crítiques, Armengol ha explicat que "aquestes qüestions s'han de parlar directament entre els socis del Govern i als espais del Consell de Govern, no a través dels mitjans de comunicació". Per altra banda, ha dit que "si algú es bota el protocol s'haurà de prendre una decisió".

stats