Societat 28/12/2020

Avelina Serrano, de 94 anys, la primera persona que rep la vacuna a les Balears

Salut ha vacunat 55 usuaris de la residència de gent gran dels Oms de Sant Miquel i 79 professionals sanitaris que treballen al centre durant aquest diumenge

Ara Balears
3 min
Abelina Serrano, en el moment que rebia la vacuna contra el covid-19

PalmaAvelina Serrano, de 94 anys, s'ha convertit en la primera persona que ha rebut la vacuna de Pfizer contra el coronavirus. Pel que fa a la segona vacuna administrada a les Illes, la primera per al personal sanitari, l'ha rebuda la coordinadora d'infermeria de la residència de gent gran dels Oms de Sant Miquel. El coordinador de l'estratègia de vacunació, Carlos Villafáfila, ha destacat que no "hi ha hagut cap incidència ni cap reacció a la vacuna".

En total, durant la primera jornada de vacunació contra el covid-19 a l'Arxipèlag s'han vacunat 55 usuaris de la residència de gent gran dels Oms de Sant Miquel i 79 professionals sanitaris que treballen al centre.

La primera sanitària de les Illes en rebre la vacuna

Juntament amb la injecció, cada persona ha rebut un justificant de vacunació en el qual constarà la dosi i la data d’aquesta primera dosi; el lot i la data de la segona dosi, i una referència al portal notificaRAM per declarar possibles efectes adversos.

L'IB-Salut ha informat que han elaborat un llistat per determinar l'ordre en què els usuaris i treballadors dels centres rebran la vacuna. Segons han detallat, l’ordre de vacunació de les residències es basarà principalment en l’absència d’un brot actiu i en l’historial de brots, i es començarà, preferiblement, per aquelles on hagin passat la malaltia un nombre menor de persones i, per tant, hi hagi manco persones amb anticossos. Es calcula que en dues setmanes aproximadament podria finalitzar la primera volta de vacunació a les residències. En total, el col·lectiu d’usuaris i professionals de residències comprèn una població d’unes 12.000 persones.

Aquest dilluns serà el torn dels usuaris i el personal sanitari de la residència de Cala Estància, a Can Pastilla. Segons ha detallat el centre en un comunicat, el Ministeri de Sanitat els ha informat que seran el segon centre de gent gran de les Illes on es vacunarà contra el covid-19, ja que la situació allà és de "tranquil·litat i normalitat" i actualment no tenen cap cas de coronavirus entre els usuaris ni tampoc entre el personal que hi fa feina.

La Conselleria de Salut ha remarcat que "la pandèmia no s'acaba amb l'arribada de la vacuna" i ha explicat que "encara passaran uns mesos fins a tenir la població general protegida". A través d'un comunicat, han destacat que fins a una setmana després de la segona dosi (que es posa 21 dies després de la primera) la persona no genera immunitat. Per això, segons han detallat, tant en el cas de les residències com en el de la resta de la població, "s’ha de mantenir especial cura i seguir les normes i recomanacions per evitar el contagi, com són l’ús de la mascareta, el distanciament social i evitar aglomeracions".

La vacuna contra el coronavirus va arribar aquest dissabte a l'aeroport de Son Sant Joan en un avió de l'exèrcit espanyol i, a hores d'ara, les dosis són dins els ultracongeladors que va adquirir el Govern balear i que permetran mantenir-les a una temperatura inferior a -86 ºC fins al moment en què s'administrin als residents de l'Arxipèlag.

Les Balears rebran 5.850 dosis de la vacuna de Pfizer cada dilluns, 3.900 de les quals seran administrades a Mallorca, 975 a Menorca i 975 a Eivissa. Cal recordar que aquesta primera partida està destinada als grups de risc (residències i els seus professionals sanitaris) i, segons va detallar Salut, es vacunarà el 50% dels professionals sanitaris de les residències. El Govern balear vacunarà entre 500 i 1.000 persones diàriament, i tal com va indicar el director general d'IB-Salut, Juli Fuster, l'objectiu és que a principi d'estiu el 70% de la població de les Balears s'hagi vacunat contra el covid-19.

Illa: "La vacuna és el principi de la fi, que serà la immunització total"

Pfizer ha rebut l'aval de l'Agència Europea del Medicament aquesta setmana per poder engegar una campanya massiva que ha començat simultàniament a tota la Unió Europea aquest diumenge. Per al govern espanyol representa veure "la llum al final del túnel" o "el principi de la fi, la immunització total". Tot i això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'ha mostrat "preocupat" perquè la incidència i els índexs de rebrot no han aturat d'augmentar en moltes comunitats des del pont de la Puríssima i caldrà veure el primer balanç després del llarg pont de Nadal i Sant Esteve, a més dels efectes en termes de contagis que suposin les celebracions en família d'aquests dies.

stats