Societat 26/12/2020

Salut preveu que un 70% de la població de les Balears s'hagi vacunat contra el covid-19 abans de l'estiu

L'Arxipèlag rebrà 5.850 dosis cada dilluns i se la posaran entre 500 i 1.000 persones

Catalina Riera
2 min
Una dosi de la vacuna de Pfizer preparada per a la seva administració a un pacient a Pittsburgh, als Estats Units / REUTERS

PalmaEl Servei de Salut de les Balears comença aquest diumenge la vacunació contra el covid-19 i ho farà a la residència dels Oms de Sant Miquel. A partir de dilluns preveu vacunar entre 500 i 1000 persones diàries i calcula que a principi d'estiu entre un 60 i 70% de la població s'hagi vacunat perquè només així "arribarem a la immunitat de grup". Així ho ha dit el director general d'IB-Salut, Juli Fuster, aquest dissabte en una roda de premsa.

Cada dilluns l'Arxipèlag rebrà les 5.850 dosis de la vacuna de Pfizer: 3.900 a Mallorca, 975 a Menorca i 975 a Eivissa. Aquesta primera partida està destinada als grups de risc (residències i els seus professionals sanitaris). Cal destacar que en aquesta primera partida, només es vacunarà el 50% dels professionals sanitaris de les residències. "Aquesta vacuna no és perillosa, però pot provocar efectes secundaris com febre. Per això esperarem dues setmanes per vacunar el 50% restant", ha especificat.

Es preveu que tots els usuaris de residències, tant públiques com privades, i els seus treballadors rebin la primera dosi de la vacuna en dues setmanes i "es completin així les 12.000 persones que formen part d'aquest tipus de població", ha afegit el coordinador de l'estratègia de vacunació de covid-19, Carlos Villafáfila.

Aquest diumenge serà el primer dia de la vacunació, que només es farà a la residència Oms -Sant Miquel, amb 165 primeres dosis. Aquesta residència s'ha triat perquè és pública, fa temps que no té cap cas i és una residència de gent gran que compleix tots els criteris marcats pel Ministeri de Sanitat. En concret es vacunaran els 73 usuaris del geriàtric i 86 treballadors, dels 172. Tots han firmat un consentiment. Rebran una targeta de vacunació amb el nom de la vacuna, la data de la primera dosi i la data prevista per a la segona, que en el cas de la de Pfizer és 22 dies després de la primera. Els usuaris vacunats també tindran un portal web on podran informar de qualsevol efecte secundari, una mesura que s'utilitza per a tots els medicaments.

Després de la població a les residències es vacunaran tots els professionals sanitaris de les Illes, aproximadament uns 25.000. La primera fase de vacunació acabarà amb les persones dependents que estan al seu domicili.

En concret, hi haurà 60 equips de vacunació, format per dues infermeres d'Atenció Primària que han rebut formació específica. Aquests equips aniran augmentant a mesura que es vagin incrementant les vacunes disponibles, ja que, a més de la de Pfiser, "s'incorporarà la de Moderna i d'altres laboratoris", ha dit Fuster.

stats