Societat 28/01/2021

La comissió política de l'escàndol de l'IMAS cerca responsabilitats fora del Consell

El president del grup de treball, Jaume Tortella, diu que "ara" veuen que "el problema existeix fora del sistema de protecció de menors"

2 min
Imatge de la constitució de la comissió política de l'IMAS.

PalmaLa comissió política creada per investigar els casos d'explotació sexual de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ha mantingut aquest dijous la tercera reunió, en què ha comparegut una tècnica amb 18 anys d'antiguitat a la casa per respondre les preguntes dels polítics que en formen part. El president del grup de treball, Jaume Tortella, ha declarat davant els mitjans que els testimonis dels tècnics els han fet "capgirar el punt de vista". Tortella ha dit que fins ara es marcaven molt "els polítics i la gestió", però no s'entrava "dins el problema". "Ara veim que el problema existeix, és de la societat i està fora del sistema de protecció de menors", ha afegit el socialista.

A banda de Tortella, hi han participat, en representació dels partits que formen l'equip de govern, Lorena Oliver (PSOE), Aurora Ribot (Unides Podem) i Guillem Balboa (MÉS per Mallorca). De l'oposició, hi han estat presents Antoni Amengual (El Pi) i Osvaldo Cifre (Ciutadans). Les úniques formacions que no han volgut formar-ne part han estat el Partit Popular i Vox.

Però el que havia de ser una comissió per depurar responsabilitats polítiques sembla que està patint una transformació a ulls del seu president. "Fins ara potser només ens centraven en els centres de protecció. Però podem fer polítiques aquí i a una altra banda. Polítiques adreçades a altres estaments socials per perseguir allò que és un delicte", ha assenyalat.

La previsió és que la comissió hagi acabat la seva feina el 13 d'abril. A banda de les tres comissions tècniques que s'han fet fins ara, encara en queden tres més, per les quals passaran més treballadors de l'IMAS. Després d'aquestes, començaran les compareixences polítiques, que, de moment, no s'han limitat a cap legislatura o any en concret. Això podria fer que s'investigàs, per exemple, el mandat de l'actual presidenta del Govern, Francina Armengol.

Per part seva, Aurora Ribot ha declarat que "el problema real és que hi ha adults disposats a pagar per nins i nines". Així mateix, ha assegurat que "els partits han pogut demanar tot el que han volgut" i ha criticat que "el PP estigui demanant explicacions i compareixences i no vulgui venir aquí a fer preguntes". El portaveu del partit ecosobiranista, Guillem Balboa, ha afirmat que "s'està treballant molt bé" i s'ha mostrat positiu.

Bona sintonia

Tant els membres dels partits que formen el govern del Consell com els de l'oposició han coincidit en la bona sintonia que hi ha a les comissions i valoren positivament la seva evolució. Però a diferència de la intenció que ha demostrat tenir el president de la comissió, el portaveu del partit regionalista, Antoni Amengual, ha manifestat que els "interessa analitzar l'actuació dels polítics". Tot i això, l'objectiu definitiu és "posar fi a aquesta xacra, de la qual hem vist la punta de l'iceberg". Sobre la possibilitat d'investigar legislatures anteriors, ha indicat que "no hi ha un límit" perquè "sempre hi ha hagut aquests casos", malgrat que ara s'hagin fet públics.

En aquest sentit, Osvaldo Cifre –de Ciutadans– ha recordat que "les víctimes són les nines que han estat abusades" i que cal "veure si hi ha hagut alguna responsabilitat política". Per ara, "els tècnics diuen que els protocols funcionen, si bé tot és millorable". Cifre també coincideix que "els responsables [d'aquests fets] són fora".

stats