REPORTATGE
Societat 24/02/2020

Dotze anys d’explotació de menors tutelades a Mallorca

El catedràtic que havia de dirigir la comissió d’experts sobre l’escàndol hi renuncia abans de començar

Enric Borràs/Maria Catany
5 min
El president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, Javier de Juan, mirant la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, al ple extraordinari sobre la prostitució de menors tutelats

PALMAEl primer expedient que el defensor del menor de les Illes Balears va obrir sobre un cas d’explotació sexual d’una adolescent tutelada per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) es remunta al 2008. Ho ha explicat aquest dilluns dematí l’actual Defensor del Menor, el director de l’Oficina Balear de la Infància i l’Adolescència, Serafín Carballo, a la Cadena SER. Ha recordat que ja fa 12 anys els va arribar el cas d’una jove d’origen romanès que estava sota la tutela de l’IMAS, i que van avisar la policia i la Fiscalia. Fa 12 anys, doncs, que el Consell de Mallorca té constància de casos d’explotació sexual sota la seva tutela, però no es va fer cap protocol per afrontar-los fins el 2017, tot just fa tres anys.

Des del 2008, segons Carballo, la seva oficina ha obert un total de 45 expedients sobre menors que haurien estat explotades sexualment mentre estaven sota la tutela de les administracions o sota la responsabilitat dels seus pares. L’IMAS depèn del Consell de Mallorca, el govern insular que el 2008 encapçalava l’actual presidenta del Govern balear, la socialista Francina Armengol, a qui van succeir la popular Maria Salom (2011-2015) i, després, fins el 2019, Miquel Ensenyat, de MÉS. D'ençà de l’any passat el Consell el presideix una altra socialista, Catalina Cladera. Però la varietat de colors polítics que han passat pels equips de govern del Consell de Mallorca i el Govern balear no han impedit que la prostitució de menors tutelades s’hagi convertit en un terratrèmol polític que l’oposició, encapçalada pel PP, no ha dubtat a fer arribar al Congrés dues vegades.

D’on surt l’escàndol?

L’explotació de menors tutelades s’ha convertit en un escàndol aquest 2020 arran de la violació en grup d’una adolescent de 13 anys, que estava sota la tutela de l’IMAS, a Palma, durant la nit de Nadal. La víctima va declarar a la policia que aquella mateixa nit li havien fet ofertes per prostituir-se, i que això no era nou. El seu cas va servir perquè es destapàs que, comptant-la a ella, 15 al·lotes i un al·lot que actualment estan sota la tutela de l’IMAS han estat víctimes de l’explotació sexual. A part del grup de joves a qui s’acusa d’haver-la violada, la Policia Nacional ja ha detingut un home i una dona en relació amb els intents de prostituir-la. A banda, la desarticulació aquest mateix mes a Maó d’un grup d’homes que feien de camells i que, a canvi de drogues o doblers haurien tingut relacions sexuals amb com a mínim quatre menors –incloent-n’hi algunes que estaven sota la tutela del Consell de Menorca–, ha escampat l’escàndol fins a aquesta illa.

L’actual consellera de Benestar Social del Govern balear, Fina Santiago, ha explicat reiteradament que ella va saber el 2015 que s’havia notat una remuntada dels casos de menors tutelades explotades sexualment a partir de cinc anys abans, del 2010, i que arran d’això van començar a treballar per frenar-ho en una feina que va dur a la redacció de l’actual protocol. El Govern balear té competències en justícia juvenil –i en gestiona els centres–, però no en la protecció d’infants i adolescents de qui els pares no es poden fer càrrec o als quals se n’ha retirat la custòdia. Aquests menors, que no tenen cap problema amb la justícia, recauen sota la responsabilitat dels consells insulars, i a Mallorca se’n fa càrrec l’IMAS. Tot i això, segons fonts de la Conselleria de Benestar Social, els tècnics van descobrir aquest augment de casos de prostitució de menors tutelats per l’IMAS de joves que havien passat per la seva tutela i havien acabat en centres de justícia juvenil. Una vegada als centres del Govern se sentien prou protegits per parlar i explicar què passava, diuen les mateixes fonts.

Comissió d’investigació

La polèmica oberta des que s’han fet públics els casos d’explotació sexual de menors tutelades ha duit els partits de l’oposició a exigir una comissió d’investigació tant al Parlament com al Consell. A tots dos llocs, les formacions de govern PSIB, MÉS i Podem l’han vetada. D’entrada, el portaveu dels socialistes al Consell de Mallorca, Andreu Alcover, s’hi va mostrar a favor, però després va canviar d’opinió. Ara MÉS assegura que va acceptar la proposta de fer una comissió d’experts i no d’investigació a petició dels socialistes i la qüestió ha obert una disputa dins la mateixa coalició.

El president de l’IMAS, Javier de Juan, ha reunit aquest matí els representants dels partits per explicar-los com seria la comissió d’experts, però el primer que els ha hagut de dir és que l’home que havien triat per dirigir-la, el catedràtic de Psicologia de la Universitat d’Oviedo Jorge Fernández del Valle, havia renunciat a fer-ho. El cap de setmana el Diario de Mallorca havia publicat que del Valle ja havia treballat pel Consell, quan el presidia Armengol. "Ficar-se allà ara mateix és estar en una zona de guerra on tothom va a una altra cosa i, per tant, no hi ha les condicions perquè en una comissió puguem fer una feina mitjanament raonable", ha deixat anar el catedràtic a la SER, després de renunciar. "És la primera vegada en tres dècades que treball amb administracions i projectes en què hi ha un guirigall polític d’aquest tipus tenint en compte que hi ha menors per protegir", ha rematat.

El PP i Cs ja han duit el cas al Congrés dues vegades. L’última, aquest dilluns mateix, a la comissió d’Igualtat, en què han interpel·lat la ministra d’aquesta cartera, Irene Montero, que ha acusat tots dos partits d’utilitzar l’explotació sexual de menors "com una arma llancívola". La popular Marga Prohens ja havia protagonitzat la setmana passada una discussió al ple del Congrés amb el vicepresident, Pablo Iglesias. Ell va qualificar de "repugnant, fins i tot per a un feixista", que la dreta en vulgui "treure rèdits" i es "descolloni" quan es parla d'aquests casos.

stats