Societat 13/01/2020

16 menors tutelats pel Consell de Mallorca han estat explotats sexualment

Les víctimes, totes al·lotes excepte un jove, residien en centres de l'IMAS. A dues les han hagut de traslladar a la Península per protegir-les

Alba Tarragó
2 min
De l’estigma a la invisibilització.

PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que depèn del Consell de Mallorca, ha reconegut aquest dilluns en un comunicat que 16 dels menors dels quals té la tutela –i que resideixen als seus centres– han estat explotats sexualment. Les víctimes són 15 nines i un nin, dos dels quals han estat traslladats a centres de la Península per protegir-los dels seus captadors. En tots els casos, asseguren, "s'ha actuat seguint el protocol de l'IMAS i se n'ha informat en tot moment les forces i cossos de seguretat de l'Estat". Com a mesura davant la polèmica, la cúpula de l'IMAS ha informat que es reunirà de manera urgent aquest dimecres amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per analitzar aquesta situació.

L'escàndol s'ha destapat arran de la violació en grup d'una menor, també tutelada en un centre concertat de l'IMAS, la nit de Nadal. Dues fonts que han tingut accés a informació del cas han explicat a l'ARA Balears que el succés podria tenir relació amb l'explotació sexual de menors. Segons aquestes mateixes fonts la víctima va afirmar que la nit de la violació havia rebut ofertes per mantenir relacions sexuals a canvi de doblers.

L'Els Matinsno han tornat.

L'Institut Mallorquí d'Afers Socials s'ha pronunciat després que fonts internes de la investigació de la violació en grup d'una menor al barri de Corea de Palma relacionassin l'agressió amb un cas de prostitució infantil. D'acord amb l'informe policial, la menor va declarar que la nit que va ser agredida, abans, li havien ofert doblers a canvi de sexe.

Aquests casos es produeixen malgrat els esforços que l'IMAS assegura que dedica a combatre el tràfic i l'explotació sexual de menors. Amb aquest objectiu, l'Institut forma part des del 2016 d'una comissió interinstitucional, juntament amb el Govern, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. A més, el 2017 va posar en marxa una instrucció que estableix un protocol per detectar, obtenir informació i coordinar la intervenció davant aquests possibles casos.

Reacció de l'oposició

El Partit Popular ha demanat aquest dilluns la compareixença de la consellera d'Afers Socials del Govern, Fina Santiago, i del conseller i president de Javier de Juan, tant al Parlament com al ple de la institució insular. Els conservadors reclamen explicacions sobre "l'actuació dels seus respectius departaments en relació amb el denominat cas Corea, en el qual s'investiga la violació grupal d'una menor d'edat".

Tant en el cas de Javier de Juan com en el de la directora insular de Serveis Socials, Maria Ángeles Fernández Valiente, de la qual també n'han demanat compareixença, caldrà l'aprovació per unanimitat de la Mesa de la Comissió, perquè són càrrecs que no corresponen al Govern. A més, els populars demanen la compareixença de Fina Santiago per la política general duita a terme sobre els mecanismes de control dels menors en els centres de la seva competència.

El protocol de l'IMAS

El protocol de l'IMAS estableix que quan qualsevol professional d'un centre de protecció té sospites que un menor pot ser víctima d'explotació sexual ha d'aconseguir tota la informació possible i fer-ne un informe. Seguidament, cal notificar el cas al Registre Unificat de Maltractament Infantil i, a més, derivar el menor a la Unitat de Valoració de l'Abús Sexual Infantil, que analitza la credibilitat del testimoni. Després el possible cas es comunica a Fiscalia de Menors, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil amb l'informe d'incidències i tota la documentació relacionada.

L'IMAS defensa que fa "un seguiment de les actuacions policials i/o judicials motivades per aquesta comunicació a Fiscalia i que entrin dins l'àmbit d'actuació de la Direcció Insular d'Infància i Família". Aquest servei treballa de forma coordinada amb els serveis especialitzats en infància i família tant de la Policia Nacional (Unitat d'Atenció a la Família i la Dona, Ufam) com de la Guàrdia Civil (Equip de Dona-Menor, EMUME). En les reunions periòdiques que mantenen, es facilita l'accés als expedients i la comunicació amb els menors implicats.

A banda d'això, l'administració insular assegura que treballa amb la fundació Amaranta, especialitzada en l'atenció a menors i dones víctimes de tràfic. L'IMAS disposa d'un centre especialitzat gestionat per donar acollida a aquest tipus de menors i, en cas que es consideri necessari per a la seva seguretat, es poden traslladar a altres centres d'acollida residencial de la Península.

stats