Societat 05/10/2020

Podem pressiona el PSIB per iniciar ja la comissió política per l'escàndol de l'IMAS

MÉS espera que el seu soci de govern compleixi el compromís, tal com varen acordar els tres partits en una moció aprovada en el ple del Consell de Mallorca

Alba Tarragó
2 min
Magdalena Gelabert (Podem), Andreu Alcover (PSIB) i Guillem Balboa (MÉS) en una imatge d'arxiu

PalmaUnides Podem està pressionant el PSIB –amb el qual governa juntament amb MÉS al Consell de Mallorca– perquè s'iniciï com més aviat possible la comissió política sobre l'escàndol de les 16 menors tutelades per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) que varen ser explotades sexualment. Els tres partits varen signar una moció que va ser aprovada el febrer d'enguany en el ple de la institució insular amb la qual es comprometien a fer, a banda de la comissió d'experts i com a substitució de la d'investigació, una de seguiment polític.

Segons fonts de Podem, encara no hi ha una data fixada per engegar aquesta segona comissió i hi ha membres del govern insular "més interessats que altres" a posar-la en marxa. La comissió política té per objectiu investigar, des del si del consell rector de l'IMAS, la feina feta per gestors i directors insulars de menors del Consell de Mallorca des del 2010 fins ara.

D'acord amb les mateixes fonts del partit lila, la idea seria descobrir si "les persones que eren conscients del problema varen mirar cap a un altre costat". Amb aquesta comissió, s'aconseguiria "donar tranquil·litat" i "transparència", afegeixen. "Potser es posa en dubte la funció de Podem", que va estar a càrrec de la Direcció insular de Menors, però això no els preocupa. La formació posa per davant la necessitat d'iniciar la comissió, "caigui qui caigui".

MÉS no dubta i el PSIB es remet a l'acord

Per la seva banda, el portaveu de MÉS al Consell de Mallorca, Guillem Balboa, no es mostra tan preocupat davant la tardança d'obrir la comissió de seguiment polític. Balboa recorda que aquesta "va ser una iniciativa, des d'un principi, de MÉS", davant la negativa del PSIB de fer-ne una d'investigació.

"No esperam altra cosa del PSOE que tirar endavant els compromisos", assegura el portaveu, qui no té "cap dubte" que el soci de govern "durà a terme allò amb què s'ha compromès". En el seu cas, Balboa puntualitza que s'han limitat a "posar sobre la taula la necessitat que es posi en marxa l'altra part de l'acord", que és la comissió política.

Davant tot això, les fonts del PSIB consultades es remeten "al que es va aprovar en el ple" i, de moment, no poden posar cap data d'inici. En qualsevol cas, afegeixen, aquesta no és una competència del partit, sinó de "les conselleries corresponents".

stats