Política 12/02/2021

Armengol remodela el Govern i destitueix Pilar Costa com a portaveu

Isabel Castro i Marc Pons també abandonen l'Executiu, i s'hi incorporen Mercedes Garrido, Miquel Company i Josep Marí Ribas

3 min
Francina Armengol durant la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació per explicar la remodelació del Govern

PalmaFrancina Armengol ha decidit remodelar el Govern, que passarà a tenir com a portaveu el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, segons ha fet públic aquest divendres després d'un Consell de Govern extraordinari. Abandonen les files de l'Executiu la consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, i la consellera de Presidència, Pilar Costa, que fins ara havia exercit com a portaveu. Per la seva banda, la mallorquina Mercedes Garrido serà la nova consellera de Presidència; l'eivissenc Josep Marí Ribas –fins ara batle de Sant Josep– assumirà la cartera de Mobilitat i Habitatge, i el menorquí Miquel Company serà el nou conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura. La conselleria encapçalada per Martí March serà la d'Educació i Formació Professional, que Armengol ha qualificat com a "part fonamental" per a la reactivació econòmica.

La nova Conselleria de Fons Europeus es dedicarà específicament a "impulsar projectes" per captar recursos de la Unió Europea. "Volem diversificar, modernitzar, impulsar la implantació tecnològica i crear oportunitats de negoci més sostenibles", ha explicat Armengol, qui ha justificat la inclusió d'Universitat en la seva estructura perquè "d'aquesta manera s'agrupen àrees relacionades amb la investigació". A la Direcció General de Fons Europeus es crearà "una oficina estratègica que canalitzarà tots els projectes". "Hi ha una oportunitat històrica que no podem desaprofitar", ha dit.

L'objectiu dels canvis és reforçar l'Executiu per a la sortida de la crisi econòmica i sanitària causada per la pandèmia. Una altra de les principals novetats serà la creació de l'Agència Balear de Salut Pública. "El Govern reorienta els recursos per adaptar-los a les necessitats actuals, perquè la pandèmia ha fet canviar les prioritats personals i polítiques", ha dit Armengol durant la seva compareixença davant els mitjans de comunicació. "La pandèmia ha demostrat que l'Agència de Salut Pública és imprescindible", ha afegit, a més d'assenyalar que inclourà "un càrrec de direcció per enfortir el lideratge clínic".

La Conselleria d'Administracions Públiques s'integrarà a partir d'ara en l'àrea de Presidència, que assumirà les tasques de Funció Pública, Emergències i Interior. D'altra banda, la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica s'integrarà en l'organigrama de la Vicepresidència i la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius.

Pel que fa als consellers que deixen el càrrec, Pilar Costa s'integrarà en el grup parlamentari socialista, i Isabel Castro continuarà dins el Govern, com a responsable d'una direcció general. D'altra banda, la presidenta ha assenyalat que "Marc Pons anirà a Madrid", sense donar més detalls sobre la seva futura tasca. "Ho vol explicar ell", ha afegit. Segons ha pogut saber l'ARA Balears, Pons ocuparà el càrrec de cap de gabinet de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

A més d'eliminar la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, la cap de l'Executiu ha indicat que la remodelació del Govern implica la "reducció d'uns 15 alts càrrecs", encara que no ha especificat quins seran. El nous consellers prendran possessió del seu càrrec dilluns que ve.

Armengol ha agraït "l'esforç i la dedicació dels tres consellers que surten del Govern", sobretot "durant el darrer any, que ha estat molt complicat". També ha aclarit que els relleus no són per pèrdua de confiança i ha subratllat que les decisions "són pactades". "Només tenc paraules de gratitud per la tasca que ha fet en el Govern i la que faran en el grup parlamentari", ha afegit en referència a Pilar Costa, una persona de la seva "màxima confiança".

stats