Política 02/06/2023

Armengol avança el Consell Polític per beneir la seva candidatura a les generals

S'espera que la líder socialista anunciï aquest dissabte que serà la cap de llista del PSOE per les Balears a les eleccions del 23-J

2 min
Sánchez i Armengol en el míting central del PSIB

PalmaEl salt de Francina Armengol a la política estatal està més a prop. Després de vuit anys com a presidenta del Govern, i que l'esquerra balear hagi perdut la majoria parlamentària a les eleccions autonòmiques del 28-M, es dona per fet que la secretària general del PSIB serà la cap de llista socialista per les Balears a les eleccions generals del pròxim 23 de juliol. El PSIB ha avançat uns dies el Consell Polític per beneir la decisió, i a principis de la setmana que ve Armengol es desplaçarà a Madrid per reunir-se amb el secretari d'Organització del PSOE i número 3 del partit, Santos Cerdán, per acabar de perfilar-ho.

Armengol és de les poques líders autonòmiques que han perdut la presidència que aniria a les generals, juntament amb la presidenta de la Rioja en funcions, Concha Andreu. També hi serà el que fins ara ha estat batle de Valladolid, Óscar Puente. Javier Lambán (Aragó), Ximo Puig (País Valencià) i Guillermo Fernández Vara (Extremadura), entre d'altres, ho haurien declinat.

La ministra d'Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, ja va apuntar dimecres que no es descartava la presència de barons territorials a les llistes per a les generals. "El PSOE estarà encantat que persones que han obtingut tan bons resultats en els seus territoris es puguin sumar a les eleccions generals", va declarar.

La decisió d'Armengol aniria en sintonia amb la voluntat de la direcció del PSOE. Des de la convocatòria de les eleccions aquest dilluns passat, es va donar l'ordre a tots els territoris que es necessitaven candidats que mobilitzassin l'electorat progressista, davant l'alta mobilització de la dreta i l'extrema dreta en el 28-M. La líder del PSIB, amb una campanya electoral molt centrada en la seva figura i la gestió, va aconseguir els millors resultats històrics del PSIB, amb 2.000 vots més que el 2019. De fet, va ser l'únic partit de l'esquerra balear que va obtenir més paperetes que fa quatre anys.

MÉS per Mallorca i Més per Menorca han mantingut els diputats amb menys vots, i la clau ha estat l'esfondrament d'Unides Podem, que entre l'abstenció i el transvasament de vots a altres forces ha quedat amb només un diputat dels sis que tenia el 2019 i els deu del 2015.

Per això, en un context en què l'espai a l'esquerra del PSOE està en certa crisi, la mobilització que pot aconseguir Armengol a les Illes pot enfortir els socialistes. El 2019, UP, el PSOE, el PP i Vox es varen repartir els vuit escons que aporten les Illes al Congrés, amb dos diputats per cada formació. En aquesta ocasió hi ha el cas de Sumar. Després de l'esfondrament electoral de Podem a les Illes a les autonòmiques, la plataforma de Yolanda Díaz té Ara Més (MÉS, Més, Ara Eivissa i independents de Formentera) com a soci preferent i ja es troben en negociacions per fer una coalició en la qual Ara Més encapçali la candidatura.

Continuarà com a líder del PSIB

La presència de Francina Armengol a les generals no implicaria que deixés el lideratge del PSIB. Al Parlament, Iago Negueruela i Mercedes Garrido, entre d'altres, serien els que batallessin més frontalment contra el Govern de Marga Prohens –falta per veure si serà amb coalició amb Vox o si l'extrema dreta donarà suport extern.

stats